BJELOVAR – Prije punih 15 godina dva naoružana i maskirana pljačkaša upala su u poštanski ured u središtu Velike Pisanice. Dana 27. svibnja 2005., negdje pred kraj radnog vremena, oko 13.25 sati, utrčali su u poštu s pištoljima u rukama. Uz povike “Ovo je pljačka!” od službenice su zatražili da im preda sav novac koji se ondje nalazi. Nakon što se prestravljena žena nije snašla, jedan od njih je preskočio pult iza kojeg je ona stajala, a isto je učinio i drugi. Drškama pištolja više su je puta udarali po glavi, čupali su je za kosu, a zatim su je ugurali u prostoriju WC-a. Dok je službenica počela zapomagati i dozivati u pomoć, razbojnici su po uredu tražili novac. U tom trenutku je u ured ušao mještanin koji je čuo galamu, a maskirani dvojac je prema njemu uperio pištolje, poslije čega su istrčali iz poštanskog ureda bez da su uspjeli ukrasti novac, a mještanin je nazvao policiju.

Vlasnik zlatarne u središtu Bjelovara, u Haulikovoj ulici, tada 29-godišnji Manuel Curri, tog se dana probudio oko 10.30 sati, ispričao je tijekom sudskog postupka sam optuženik. Dvadesetak minuta poslije otišao je do zlatarnice, uzeo stotinu eura koje je potom zamijenio za kune, nakon čega je nazvao ženu s kojom ima izvanbračno dijete te su s njegovim BMW kabrioletom otišli na kavu u jedan kafić, gdje su se zadržali pola sata. Potom je Curri otišao do prijatelja, a vraćajući se, na jednom križanju s BMW-a je ispao desni retrovizor te se oko podneva sam zaputio prema Bedeniku k majstoru. Pred radionu je stigao oko 12.20, no majstora ondje nije bilo pa ga je tražio po lokalnim kafićima, istaknuo je. Oko 13 sati stigao je u Polum, a zatim se ponovno zaputio prema majstoru u Bedenik, no majstora opet nije bilo i rečeno mu je da balira. Još dvadesetak minuta se zadržao u Bedeniku, a prema Bjelovaru je krenuo oko 13.30 sati.

Istovjetni uzorci kose

Nakon što se vratio u Bjelovar, odvezao je auto u autopraonicu i BMW je oprao izvana, a potom ga je kod kuće i usisao te se dogovorio sa ženom naći u jednom bjelovarskom kafiću. No, u međuvremenu su mu se pred vratima pojavili policajci, lišili ga slobode i odveli u policijsku postaju. Poslije ispitivanja Curri se s policajcima zaputio do mjesta gdje je bio parkiran njegov automobil, a pretragom je u unutrašnjosti vozila, u sjedalu suvozača pronašao jednu dlaku. Kasnijom DNA analizom utvrđeno je kako se kosa pronađena u BMW-u podudara s kosom službenice pošte u Velikoj Pisanici, a to je bio i jedan od glavnih dokaza na temelju kojeg je Curri u veljači 2006. na Županijskom sudu u Bjelovaru nepravomoćno osuđen na tri godine zatvora.

Iako je više svjedoka potvrdilo Currijev alibi i da je u inkriminirano vrijeme dok se pljačkala pošta u Velikoj Pisanici, on bio s njima, njihovi iskazi nisu prihvaćeni, a Curri je osuđen jer su neki drugi svjedoci istaknuli kako su u to vrijeme vidjeli njegov BMW cabrio kako se “muva” u okolici Velike Pisanice. Vrlo brzo Vrhovni sud Republike Hrvatske je potvrdio presudu, a Curri je upućen na izdržavanje zatvorske kazne. U međuvremenu je čak i uspio pobjeći iz zatvora dok je izdržavao kaznu u Karlovcu, kada je s još šest zatvorenika pobjegao dok su bili u radilištu u šumi. Neko vrijeme se Curri od hrvatskog pravosuđa skrivao na Kosovu, za njim je ubrzo raspisana i međunarodna tjeralica, no nakon nekog vremena se pojavio i odslužio sve tri godine do kraja. Do posljednjeg dana.

Svo to vrijeme Curri je tvrdio da nije kriv i da nema nikakvog smisla da bi se on kao poduzetnik koji je tada sasvim pristojno zarađivao upustio u nešto takvo, posebno ne s BMW kabrioletom koji je bio itekako prepoznatljiv jer je bio valjda jedini takav na cijelom bjelovarskom području. Nakon što je angažirao novog branitelja, bjelovarskog odvjetnika Jugoslava Purana, Vrhovni sud je tek početkom 2015. godine prihvatio žalbu i presuda je ukinuta te je slučaj vraćen na ponovljeni postupak pred Županijskim sudom u Bjelovaru.

Napredovala tehnologija

-U tih desetak godina tehnologija je silno napredovala i zahtjev za obnovu postupka smo podnijeli pozivajući se na nove dokaze odnosno na nalaz i mišljenje stalnog sudskog vještaka za balistiku i forenzičke 3D rekonstrukcije, Vojina Maštruka. Riječ je o vjerojatno najpoznatijem hrvatskom stručnjaku i sudskom vještaku za balistiku, mehanoskopiju i kemijsko – fizikalna vještačenja te forenzičku 3D rekonstrukciju, koji je analizirao video – snimke nadzornih kamera u pošti u Velikoj Pisanici – istaknuo je Puran i dodao da bez obzira što su te stare VHS snimke bila u dosta lošem stanju, korištenjem nove tehnologije i nove verzije fotogrametrijskog softvera i laserskog 3D skenera tada najnovije generacije, temeljem snimki je utvrđena razlika u visini između Currija i dva nepoznata počinitelja. Utvrđeno je tada kako je Curri od maskiranih te i dalje nepoznatih počinitelja koje su u pošti snimile nadzorne kamere viši između 15 i 17 centimetara, a na temelju toga je vještak isključio mogućnost da bi baš Curri bio jedan od razbojnika.

-Dugo smo se borili za obnovu postupka i na sve načine pokušavali osporiti presudu, a konačno je u ponovljenom postupku Županijski sud u Bjelovaru donio oslobađajuću presudu. Ova tehnologija je pokazala da Curri jednostavno nije mogao biti jedan od počinitelja, a sada, gotovo četiri godine kasnije Vrhovni sud Republike Hrvatske je potvrdio ovu presudu i Manuel Curri je slobodan čovjek – kazao je Puran i dodao da danas 45-godišnji Curri više ne živi u Bjelovaru te da je u drugom dijelu Hrvatske započeo novi život i više se ne misli ovdje vraćati.

I dalje otvorena pitanja

-S obzirom da se ispostavilo da je pune tri godine nedužan proveo u zatvoru, tužit ćemo Republiku Hrvatsku za naknadu štete. Podnijet ćemo tužbe za proživljene duševne boli zbog vremena provedenog u zatvoru, kao što ćemo tražiti naknadu zbog izgubljene zarade zbog svega što je proživio – zaključio je Puran.

Kako je za jedan dan proveden u zatvoru neka prosječna odšteta 300 kuna, samo na temelju toga Curriju bi moglo pripasti oko 330 tisuća kuna, a pitanje je koliku odštetu može očekivati zbog izgubljene dobiti. Iako je Curri sada i pravomoćno slobodan oko ovog slučaja i dalje postoje brojne nepoznanice. Tim više jer je jedan od svjedoka tijekom suđenja istaknuo da je u vrijeme kad se odigrala pljačka vidio BMW kabriolet sa spuštenim krovom u susjedovom dvorištu u blizini pošte. Kako takav auto ranije nije viđao u V. Pisanici, zainteresirao se za njega i gledao ga te je zamijetio da se u njemu nalaze dvije nepoznate osobe koje nije mogao prepoznati, a nakon nekog vremena BMW se okrenuo i zaputio prema Bjelovaru.


Pravi počinitelji i dalje u bijegu

Cijelo vrijeme ovog dugotrajnog postupka, koji je od same pljačke pa do konačne oslobađajuće pravomoćne presude trajao punih 15 godina, uz Currija se kao drugooptuženik spominjao nepoznati počinitelj. Do danas se nije uspjelo saznati tko je bio taj drugi razbojnik, tim više jer je Curri cijelo vrijeme tvrdio, a na kraju i dokazao, da nije kriv za ono za što ga se teretilo. Tko je zaista odgovoran za ovaj nasilni i brutalni pokušaj pljačke u poštanskom ured u Velikoj Pisanici do danas nije poznato, iako postoje određene sumnje. Jedan od razloga zašto je zahtjev za obnovu postupka uopće prihvaćen je iskaz svjedoka koji je ispred Okružnog suda u Peći na Kosovu u ožujku 2009. godine izjavio da je s još jednim muškarcem počinio djelo za koje se sudilo Curriju. Nije nemoguće da su za pljačku odgovorna baš ta dva muškarca podrijetlom iz Kosova, koji su neko vrijeme živjeli na širem bjelovarskom području. Nedugo nakon pljačke u Velikoj Pisanici za koju su, kako je istaknuo pred sudom u Peći jedan od bjegunaca zaista od Currija posudili automobil, pobjegli su iz Hrvatske te se skrivaju od hrvatskog pravosuđa na Kosovu. Obojica su, kako saznajemo, u svoje vrijeme bili itekako kriminalno aktivni, a hoće li ovaj slučaj ikada zaista biti zatvoren i hoćemo li ikada saznati tko su bili počinitelji, i dalje je posve otvoreno pitanje. (sg)