Vrhovni sud Republike Hrvatske preinačio je presudu koju je optuženom Davoru Debeljaku (34) izrekao Županijski sud u Bjelovaru prije točno tri godine. Debeljak je tada nepravomoćno osuđen na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine, a ta sankcija i dalje ostaje na snazi jer je presuda preinačena tek u pravnoj oznaci jer je ranije osuđen po starom kaznenom zakonu, dok je u međuvremenu na snagu stupio novi.

Podsjetimo, Debeljak je osuđen jer je kao zaposlenik autotransport društva iz Maruševca kraj Varaždina u razdoblju od prosinca 2011. do srpnja 2012. godine u svojstvu vozača kamiona, za službena putovanja izvan Hrvatske zadužio Shell kartice za točenje goriva na benzinskim postaja u inozemstvu. Iako je bio svjestan da službene kartice smije koristiti isključivo za službene svrhe nabave goriva za kamione, Debeljak je u namjeri pribavljanja nepripadne materijalne dobiti u dvadeset navrata na više benzinskih postaja u Austriji, Nizozemskoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji uzeo ukupno 5755 diesel goriva više od potrebnog i potrošenog za ta službena putovanja.

 Častio društvo

Prema presudi, to je gorivo 34-godišnjak zadržao za sebe, na taj si je način pribavio materijalnu dobit u iznosu od gotovo 64 tisuće kuna, a za taj je iznos oštetio društvo iz Maruševca nedaleko Varaždina za koje je u spornom razdoblju radio. Da situacija bude bizarnija, 30-godišnji Debeljak je zbog gotovo istovjetnog kaznenog djela pravomoćno osuđen i prije osam godina. Tada mu je bjelovarski Županijski sud odredio, a Vrhovni sud Republike Hrvatske potvrdio, kaznu od godine dana zatvora uz primjenu uvjetne presude kojom se zatvorska kazna odgađa ukoliko sljedeće tri godine ne počini novo kazneno djelo.

Tada je osuđen jer je kao zaposlenik tvrtke iz Zagreba u svojstvu vozača kamiona, nakon što je od strane tvrtke zadužen kreditnom karticom Amex business i upoznat da je smije koristiti isključivo u službene svrhe, to propustio učiniti. Umjesto da službenu kreditnu karticu “pegla” samo u službene svrhe, on je u namjeri pribavljanja znatne nepripadne materijalne dobiti karticom na bezinskoj postaji Čulo u Velikim Sredicama izvršio kupnju 2520 litara diesel goriva u vrijednosti 18 tisuća kuna.

Također je uzeo i 2656 eurodiesel goriva vrijednog 19300 kuna. To je gorivo potom prodao trećim osobama, no nije se zaustavio na tome. Službenom je karticom u trgovini KTC u Bjelovaru, kao i na različitim benzinskim postajama karticom plaćao pića, cigarete, novine, bonove i razne druge potrepštine, potrošivši više od 11 tisuća kuna. Svu je tu robu zadržao za sebe pribabivši si znatnu nepripadnu materijalnu dobit u ukupnom iznosu većem od 48 tisuća kuna.

Nepotreban grafolog

U posljednjem slučaju, Debeljak se na presudu žalio i tražio je da se presuda ukine i predmet vrati na ponovno suđenje, no Vrhovni sud je procijenio da njegova žalba nije osnovana. Naglašeno je kako je prvostupanjski sud na nedvojben način utvrdio da Debeljak u inkriminiranom razdoblju nije u obračunskim listama koje je sačinjavao po povratku sa službenih putovanja u 20 navrata nije upisivao sva točenja goriva koje je kupova u inozemstvu. Također, potpuno opravdano je prihvaćen nalaz i mišljenje financijsko-knjigovodstvenog vještaka, koji je utvrdio nesklad između evidencije iskazanog goriva u obračunskim listama i računa o kupljenom gorivu i da je na taj način za trgovačko društvo u kojem je Debeljak bio zaposlen nastupila materijalna šteta u navedenom iznosu.

Iako je tijekom potpisa Debeljak osporavao da su potpisi na obračunima goriva njegovi, prvostupanjski sud odbacio je kao neosnovan prijedlog da se provede grafološko vještačenje, pošto je 34-godišnjak sam s direktorom tvrtke sklopio sporazum po kojem je priznao da je neovlašteno točio gorivo i obvezao se vratiti dug u visini od 8500 eura. No, kako novac ipak nikada nije vratio, slučaj je završio na sudu, a sada, nakon što je presuda postala pravomoćna Debeljak svom bivšem poslodavcu mora vratiti 64 tisuće kuna. (sg)