Prije točno 20 dana, dakle 1. kolovoza na snagu su stupile izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kojima su kazne za prekršitelje drastično postrožene.

Prvi koji je imao tu nesreću na svojoj koži osjetiti strogoću novih zakonskih odredbi bio je D. B. (20), koji je prije desetak dana rano ujutro, dvadesetak minuta prije šest sati, zaustavljen na području Čazme. Unatoč relativno kratkoj vozačkoj karijeri, ovaj je mladić prethodno već dva puta pravomoćno osuđivan zbog vožnje pod utjecajem alkohola. Prvi puta vozačka dozvola B kategorije oduzeta mu je na tri mjeseca, drugi puta na godinu dana, a iako mu je zabrana i dalje u tijeku, 20-godišnjak se svejedno odlučio krenuti na put.

No, policijska patrola ga je tog ranog jutra zaustavila i utvrdila kako se vozi za vrijeme kad mu je izrečena zabrana te je mladić odmah uhićen, a potom je i transferiran na Prekršajni odjel Općinskog suda u Bjelovaru, stalna služba u Daruvaru.

Dežurni sudac odredio mu je sedam dana zadržavanja u zatvoru, a ovih dana trebala bi mu biti izrečena i presuda. Po novom, kazna za ovaj prekršaj umjesto dosadašnjih 5 do 15 tisuća kuna, sada iznosi od 10 do 20 tisuća, tako da bi se moglo ispostaviti da će ovaj nesavjesni mladi vozač nekoliko mjeseci raditi samo kako bi mogao platiti kaznu zbog vlastite nepromišljenosti. Uz to, kako mjere oduzimanja vozačke dozvole na tri pa na 12 mjeseci nisu postigle očekivani efekt, za pretpostaviti je da bi 20-godišnjak ovaj puta bez vozačke dozvole mogao ostati i do dvije godine.

Foto – ilustracija