Piše: Vedran Cindrić

Airsoft je sve popularniji vojni simulacijski sport koji se proširio po cijeloj Hrvatskoj, a postaje popularan i u Bjelovaru. Jedan od najvećih zaljubljenika airsofta u Bjelovaru je Tomislav Vranjić (26) koji je već osam godina u tom egzotičnom sportu.

-Airsoft je oblik vojno simulacijskog sporta u kojemu se upotrebljavaju replike vatrenog oružja koje izbacuju kuglicu promjera 6 mm. Svoje korijene vuče iz Azije gdje je zbog strogih zakona tamo bilo vrlo teško nabaviti oružje pa se airsoft razvio kao alternativa. Po svojim karakteristikama najsličniji je paintballu, ali se od njega razlikuje u nekoliko bitnih čimbenika, prije svega u vjernijoj izvedbi replika, opreme i taktici koja se koristi, pojašnjava nam Vranjić. Dodaje da igrači moraju nositi zaštitnu opremu te posebne naočale od industrijskog polikarbonata te moraju imati sigurnosnu riječ za prekid igre u slučaju da nešto pođe po krivu. Također kaže da ako se ne pridržavaju sigurnosni propisi, može doći do ozljeda, a o airsoft popularnosti govori i činjenica da ga koristi policija i vojska diljem svijeta kao dio treninga.

Piantball počeci

Osobno sam bio paintball igrač nekoliko godina gdje sam tokom jednog meča prvi put čuo za airsoft te sam se zainteresirao, kupio prvu repliku i otišao u Zagreb na jedan trening i potpuno se zaljubio u taj sport. Zapravo, airsoft me privukao prije svega zbog druženja i boravka u prirodi, a sport kao takav obuhvaća više aktivnosti u jednom: planinarenje, kampiranje, snalaženje u prirodi, streljaštvo… tako da si svatko može pronaći nešto za sebe. Danas u svijetu airsoft se sve više razvija, a i u Hrvatskoj mnogi gradovi imaju airsoft klub. Ja sam član kluba ASK ‘Scorpions’ iz Bjelovara koji broji preko 40 članova, priča nam Vranjić. Dodaje da se oprema nabavlja putem interneta ili specijaliziranih trgovina, ali savjetuje one koji se žele početi baviti airsoftom da ulože u pravu vojnu opremu koja je upravo predviđena za teške vremenske uvjete s kojima se igrači airsofta često susreću.

Airsoft se često održava u zabačenim područjima

Preko 300 sudionika

Treninzi i susreti mogu biti jednodnevni i višednevni, zavisno od organizacije i broja sudionika kojih nerijetko zna biti i preko 300 te dolaze i sudionici iz susjednih zemalja. Uglavnom su susreti koncipirani na izvršavanju nekih simuliranih vojnih zadaća, a ne na obično napucavanje. Tako da u pravilu sve što radimo obavljamo timski i koordinirano, zbog same veličine terena koja nekad zna bit preko 20 četvornih km. Zbog takve veličine terena koje pokrivamo moramo imati radio uređaje koji služe za komunikaciju unutar tima te komunikaciju s glavnim zapovjednikom snaga određene strane koji raspoređuje igrače ovisno o tome kako on misli da će najlakše izvršiti zadatke. Nekoliko sam puta po nekoliko dana igrao u podnožju Velebita i u Lici tako da kada se noć spustila, znalo je biti jako hladno na otvorenom. Također, moraš se naučiti snalaziti u takvoj prirodi, pa i po mraku. Ali, to je sve čar toga sporta, priča nam Vranjić i dodaje da znaju igrati po cijeloj Hrvatskoj, a i susjednim zemljama.

Uz sve to valja napomenuti kako dosta često airsoft klubovi organiziraju susrete humanitarnog karaktera i drago nam je reći da se airsoft scena uvijek odazove u velikom broju na takve akcije. Stoga, tko voli vojne simulacije, prirodu, druženje svako nam se treba priključiti, zaključio je Vranjić.