Piše: Vedran Cindrić

Portal Bjelovarac.hr nastavlja sa svojom novom rubrikom ‘Tri knjige, dva filma’ u kojoj nam istaknuti bjelovarski kulturnjaci otkrivaju svoje najdraže knjige i filmove te na taj način našim čitateljima i preporučuju određena djela.

Ovoga tjedna upitali smo Vojislava Kranželića, poznatog bjelovarskog intelektualca i ravnatelja Ekonomske škole da nam otkrije svoje najdraže knjige i filmove.

KNJIGE

 Ivo Kozarčanin: ‘Sam čovjek’                                                

Tu knjigu sam sasvim slučajno davno našao u porodičnoj knjižnici. Mislim da ju je moj djed prvi u familiji imao iako ga nikada nisam imao prilike upoznati. No, znam da je čitao tu knjigu jer kada sam ju otvorio vidio sam da su neke rečenice podvučene. Nakon što sam pročitao tu knjiga shvatio sam da bi točno te rečenice koje je moj djed podvukao ja isto učinio. Knjiga je poetski napisana, nema klasične fabule, autorova razmišljanja su fantastična i jednostavno sam ostao fasciniran tim djelom. Inače, i svojoj kćerki sam dao ime Buga, po glavnoj junakinji knjige. A osim toga, duže vrijeme sam i živio u ulici Ive Kozarčanina tako da sam sa mnogim elementima vezan uz tu knjigu.

Voltaire: ‘Candide’

Po meni je Voltaire vodeći europski intelektualac ikada. Pročitao sam sva njegova djela, a moram istaknuti ‘Candide’. Ta knjige je neviđeno inteligentno napisana. Na lucidan način opisuje tadašnje društvo i s tim stilom pogađa u samu srž društva. Knjiga me odmori, zabavi, ali i svaki put kada ju čitam shvatim nešto novo. Duhovita je, poletna, lagana i stvarno ju je užitak čitati. Inače, gdje god putujem i gdje god idem tu knjigu nosim sa sobom i uvijek ponovno čitam pojedine dijelove.

Khaled Hosseini: ‘Tisuću žarkih sunaca’

Vrhunsko djelo američko – afganistanskog pisca i liječnika. Knjiga je o dvije žene koje žive u Afganistanu u teškim vremenima i uvjetima. Iznimno je dirljivo napisana, a opisuje i svu surovost tamošnjeg života. Zanimljivo je i kako je Hosseini kao muškarac uspio ući u psihu tih žena i tako sve prenesti na papir.

FILMOVI

Luis Bunuel: ‘Diskretni šarm buržoazije’

Taj film sam gledao negdje na kraju mog fakultetskog obrazovanja i ostao zapanjen Bunuelovim redateljskim umijećem. Njegov pristup ovom filmu je zaista bio fenomenalan. Sve je prepustio mašti, svaka situacija je realna, ali može biti i nerealna. Radi se o prijateljima koji su odlučili ići na ručak, ali svaki pokušaj ostvarivanja te ideje im propada zbog raznih zapreka koje postaju sve bizarnije.

Elmar Klos: ‘Trgovina na korzu’

Fenomenalan film koji je ostavio veliki utisak na mene. Vrhunski prikaz kako globalno tragične situacije utječu na malog čovjeka. Radi se o progonu Židova u Slovačkoj i kako je taj grozan rat utjecao na sudbinu skromnih i radišnih ljudi. Klos je u tom filmu fantastično isprepleo tragediju s elementima crnih komičnih situacija. No, iako se u vašoj rubrici moram odlučiti za dva film, ne mogu a da ne spomenem i film ‘Kosa‘. Iako nisam fan mjuzikla taj film je remek djelo u kojem je Miloš Forman ubacio slavensku vrckavost u američku zbilju. Fantastično je prikazao besmislost rata i to je film moje generacije kojeg se uvijek rado prisjetim.