Predsjednik kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice Željko Ledinski u društvu tajnika Udruge voćara Virovitičko-podravske županije Davora Krznarića na štandu ispred jednog trgovačkog lanca u centru Bjelovara organizirao je prodaju domaćih jabuka po cijeni od 10 kuna za tri kilograma kako bi ukazao na nekorektne postupke domaćih trgovačkih lanaca koji usred sezone prodaju uvozne jabuke po cijeni od 9,99 kuna za kilogram.
– Ovih dana bili smo na izletu u Štajerskoj kod naših kolega proizvođača jabuka i uvjerili se je nemoguće da se tamo usred sezone berbe prodaje jabuka koja nije iz te pokrajine, a kamoli države. Austrijanci imaju iste zakone kao i mi, ali menadžerima u njihovim trgovačkim lancima ne pada na pamet uvoziti ono što sami imaju – naglasio je Ledinski i pozvao građane da kupuju domaće voće, povrće i ostale proizvode.
– Cilj naše akcije je animirati građane na kupnju domaćih proizvoda i reći im da gledaju etikete i deklaracije na proizvodima i da pomognu nama domaćim proizvođačima. Mi smo dosegnuli vrhunac u tehnologiji i proizvodnji, zadovoljamo sve standarde i kvalitetom ne zaostajemo za ostatkom Europe. Nedopustivo je da u jeku berbe trgovački lanci prodaju i plasiraju uvozne proizvode, kojih mi sami ove godine imamo dovoljno i za izvoz, a doći ćemo u situaciju da moramo bacati jabuke jer ih nećemo imati kome prodati – poručio je tajnik Krznarić. Akcija prodaja domaćih jabuka iz okolice Bjelovara, s OPG-a Ledinski, započela je u petak, a trajat će tri dana.