BJELOVAR – Na današnjoj sjednici Vlade premijer Andrej Plenković komentirao je popuštanje epidemioloških mjera  

-Nakon rasprava sa vladom i stožerom, mi smo u ovim okolnostima u poziciji da pošaljemo određene poruke koje bi od 1. veljače značilo popuštanje mjera ali samo u dva segmenta. Jedan se odnosi na osnovnu školu, mogućnost da učenici od 5. do 8. razreda krenu u školu, a drugi je na dopuštanje većih sportskih aktivnosti, osobito onih koje se događaju vani ali i nekih individualnih sportskih aktivnosti – rekao je premijer nakon čega je ministar Davor Božinović dodao.

-Želim naglasiti da Hrvatska uz Estoniju ima najblaži režim mjera u EU. Unatoč tome, a zbog pozitivnih trendova, danas govorimo o popuštanju koja nisu velika ali su značajna za dio populacije. Fokusiramo se na djecu u ovom trenutku. Odlučili smo se za povratak u školu svih učenika osnovnih škola rekao je Božinović i dodao.

-Drugi važan aspekt je proširenje mogućnosti za bavljenje sportom, što je opet usmjereno na djecu. To uključuje treninge i rekreaciju, ali samo na otvorenom prostoru. Još uvijek nije trenutak za otvaranje dvorana za sport. Ta zabrana se ne bi odnosila na bazene i korištenje balona za pojedinačne kontaktne sportove, tamo se virus slabije širi. No, popuštanje se ne odnosi na korištenje zajedničkih prostorija kao što su tuševi i svlačionice. Dalje revidiranje mjera išlo bi od sredine veljače –  rekao je Božinović.

Dakle, od otvaranje teretana i terasa kafića neće biti ništa barem do sredine veljače. (vec)