Posljednjih godina na razne se načine nastoji istaknuti domaće. “Kupujmo hrvatsko” i “Doručak s hrvatskih farmi” samo su neke od zvučnijih akcija kojima država, lokalna i regionalna samouprava nastoje potaknuti potrošače da izdvoje koju kunu više i kupuju domaće, znači uzgojeno i proizvedeno na hrvatskom tlu. Grad Bjelovar s tvrtkom Komunalac d.o.o., Bjelovarsko-bilogorskom županijom i ovdašnjom podružnicom Savjetodavne službe uključen je u projekt Certificiranja seljačkih tržnica.

 Obećavajuća godina

Proteklog četvrtka na bjelovarskoj tržnici tako je certifikat o podrijetlu svog proizvoda dobilo 45 proizvođača, kod 38 obavljeno je recertificiranje, a preostalih sedam tu je oznaku i prepoznatljive žute majice i pregače dobilo prvi put. Među njima je i Željko Roher iz Starčevljana čija obitelj povrće uzgaja u 500 četvornih metara plastenika, te na još 0,6 hektara otvorenog prostora.

– Sve domaće što kod nas uspijeva uzgajamo, ukupno 25 vrsta. Ovo će nam nadamo se biti dodatna prepoznatljivost i dokaz da smo sve stekli vlastitim rukama koje su pune žuljeva. No ne žalimo se. Sve uspijemo prodati, a i ova je godina unatoč početnom mrazu koji je ostavio traga na ranom krumpiru i šećercu te prvotnoj suši sada nakon kiša postala obećavajuća – zadovoljan je Roher. I njegove su uzgojne površine, baš kao i preostala 44 domaća proizvođača prijeđene uzduž i poprijeko, a revna komisija zabilježila je sve i jedan četvorni metar, te kulture na njemu uzgojene. No, seljaci se ne bune i njima je baš kao i gradonačelniku Antunu Korušecu stalo da se jednom za svagda dokaže i pokaže tko krvavo zarađuje ono što prodaje, a tko prolazi mukte.

Opstanak mladih

– Borimo se za hrvatsko selo, seljaka i hrvatsku hranu. Ovo je važno za malog čovjeka, jer kroz ovaj projekt potičemo proizvodnju domaće hrane i sve ljude potičemo da ju kupuju. Na bjelovarskoj tržnici se kupuje od seljaka bjelovarskog kraja najkvalitetnija, najsočnija, najukusnija i najsvježija hrana voće i povrće. Na taj se način borim protiv lopovskih lobija koji uvoze nekvalitetnu i jeftinu hranu. Zato pozivam sugrađane da izdvoje koju kunu više za domaće i ne žale, jer tako znaju da kupuju zdravo i svježe, pomažu investiranje domaćih OPG-ovaca i borbu za opstanak mladih na selu – istaknuo je gradonačelnik Korušec za svečanog uručenja certifikata. (sk)

Širenje domaće ponude na ostale štandove

Predsjednik Uprave bjelovarskog Komunalca Ivan Ivančić na svečanoj dodjeli istaknuo je kako je bjelovarska tržnica i u uvjetima krize uspjela zadržati svoju prepoznatljivost i oduprijeti se nelojalnoj konkurenciji trgovačkih lanaca.
– Da smo u tome uspjeli govori činjenica da u ovo dobe godine u sajmenim danima ovdje svoju robu nudi 400 do 450 prodavača, od toga preko 215 ih je u godišnjem zakupu. Imamo perspektivu i očekujemo daljnje profiliranje ponude prema autohtonim, izvornim proizvodima hrvatskih sela, s kontroliranim podrijetlom – ustvrdio je Ivančić.