Postavljanjem terasa dio bjelovarskih ugostitelja, posebice onih u središtu grada, već je najavio početak ljetne sezone. Prepoznatljiv je to šarm poznatog gradskog  svakodnevlja i šarolikih boja suncobrana pod kojima se za vrućina taži žeđ,  dočekuje ili pak provodi godišnji odmor. Istodobno, i ugostitelji očekuju kako će  ove oaze donijeti i nešto izdašniju zaradu, i to ponajviše jer će posjetitelji  prije sjesti pod suncobran nego ući u kafić. Naime, provjerena su to očekivanja  iz kojih bi se u slučaju što manje ljetnih kišnih dana moglo i prezimiti.

Namjenska funkcija

S druge pak strane, poslovnom logikom vode se i u Gradskoj upravi koja ugostiteljima iznajmljuje prostor za ljetne terase, od čijeg prihoda se, istina, proračun ne puni značajnim iznosima, ali prihod ima namjensku funkciju.  Kakav je interes ugostitelja za zakup gradskih površina potvrđuje i pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i uređenje prostora Ivica Markovinović podatkom kako grad tijekom godine izda 50-tak rješenja o zauzimanju javnih površina.
-Veličine terasa ovise od prostornih mogućnosti i zahtjeva ugostitelja i nisu strogo propisane. U prosjeku je to 50 kvadratnih metara zauzimanja javne
površine koja nije uzurpirana, za koju se plaća naknada prema poreznoj odluci Grada. Prihodi na godišnjoj razini iznose oko 200 tisuća kuna, a koriste se za  održavanje javnih gradskih površina – pojašnjava Markovinović.

Nepromijenjene cijene

Istodobno, ugostitelji tvrde kako su cijene ostale nepromijenjenje, što bi trebalo značiti kako će se i ove godine u vremenu do 1. svibnja do 30. rujna dnevni zakup u prvoj gradskoj zoni plaćati kunu za četvorni metar bez PDV-a, što dio njih ocjenjuje svojevrsnim poticajem za otvaranje ljetnih terasa koje upotpunjuju gradsku ugostiteljsku ponudu.