Vjenčanja izvan prostora matičnih ureda, poput onih na otvorenom pod zvjezdanim nebom, uz romantični šum mora ili slapova, za mnoge su parove preskupa investicija. Prošle godine u matičnim uredima na području Bjelovarsko-bilogorske županije, od ukupno 502, niti jedan brak na zahtjev mladenaca nije sklopljen izvan službenih prostora. Doduše, ranijih godina je bilo primjera kada su matičari na obavljanje ove dužnosti odlazili na paviljon u središnjem bjelovarskom parku, u dvorac grofa Jankovića pokraj Daruvara ili neke ugostiteljske objekte okružene prirodom, naznačeno je u pisanom odgovoru zatraženom od županijskog Ureda državne uprave.
No, ovakve „specijalne“ zahtjeve valja i dodatno platiti, posebice nakon što je na snazi Pravilnik o mjerilima za određivanje iznosa naknade za sklapanje braka izvan službene prostorije iznjedren 2014. godine, koji je svojim tarifama zgrozio ne samo potencijalne mladence, već i širu javnost.
-Primjenjujući kriterije propisane Pravilnikom, cijena sklapanja braka na paviljonu u Bjelovaru kretala bi se od 5.417,40 kuna pa na više, zavisno od vremena sklapanja braka. Vjenčanje u izletištu Podgarić, primjerice, kretala bi se od 6.191,60 kuna, pa također na više. Naime, osnovica od 773,90 kuna, uvećava se za 20 posto ako se brak sklapa u vremenu od 8 do 16 sati, 30 posto ako se brak sklapa od 16 do 20 sati, a 50 posto ako se brak sklapa u vremenu od 20 do 22 sata – pojasnila je za Bjelovarac predstojnica Ureda državne uprave BBŽ Branka Saks.