Godine 1984. održane su Zimske olimpijske igre u Sarajevu, dok su one ljetne koje je bojkotiralo 14 članica Varšavskog pakta održane u Los Angelesu. Michel Platini Francusku je odveo do naslova prvaka Europe u nogometu, a Danijel Popović je rušio rekorde s megahitom “Džuli”. U prosincu iste te godine Bjelovarčanin Željko Kralj postao je vršitelj dužnosti ravnatelja Srednje škole Čazma, a nekoliko mjeseci kasnije, u ožujku 1985. godine i službeno je imenovan za ravnatelja. Sa stažom dugim gotovo 33 godine Kralj je danas najdugovječniji ravnatelj jedne škole u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, a pretpostavlja da ako već i nije najdugovječniji u cijeloj Hrvatskoj, među njih nekoliko zasigurno jest.

Šuvarova reforma

-Prvo radno mjesto bilo mi je u Medicinskoj školi u Bjelovaru, gdje sam radio kao profesor matematike i fizike, no ubrzo sam morao u vojsku. Kad sam odslužio vojni rok, došlo je do promjena u obrazovnom sustavu i na snagu je stupila “Šuvarova reforma” pa sam nastavio raditi u Pripremnoj fazi i predavao sam prvim i drugim razredima i ondje sam radio sve do 1983. godine – prisjetio se Kralj, koji je tada preselio u Čazmu jer se u tamošnjoj srednjoj školi zaposlio kao profesor matematike i fizike. Ubrzo se javio i na natječaj za ravnatelja škole te je s tek napunjenih 30 godina života tada postao jedan od najmlađih ravnatelja škola u Hrvatskoj, možda i u Jugoslaviji.

-I tako je već 35 godina Čazma moj dom i niti u jednom trenutku nisam požalio što sam doselio u taj moslavački gradić. Bilo je lijepih trenutaka, naravno i onih nešto manje lijepih, a sretan sam što je u mom mandatu izgrađena zgrada Srednje škole Čazma u kojoj se i danas nalazimo – kazao je Kralj i naglasio da gradnja škole baš i nije išla kako se planiralo.

 Manje učenika

-Škola se prvotno planirala graditi još potkraj 80-ih godina prošlog stoljeća i to iz samodoprinosa. Novci su se neko vrijeme skupljali na području tadašnje Općine Čazma, no počeo je rat i ti su planovi propali. Trebalo je proći još desetak godina da se doista krene u izgradnju škole, koju je tada financiralo Ministarstvo, a novac skupljen samodoprinosom bio je jedva dovoljan za izradu projektne dokumentacije – rekao je Kralj i dodao da se u ovih “30 i kusur” godina mnogo toga promijenilo.

-Danas nam je najveći problem što imamo puno manji broj učenika nego nekada. Sada ih je 260 raspoređeno u 14 razreda, a koncem 80-ih godina Srednju školu Čazma pohađalo je čak 440 učenika. Izgubili smo i program prekvalifikacije za vozače koji je bio jako dobar, a evo, doživio sam i vrijeme pametnih ploča i E-škole jer je Srednja škola Čazma ušla u program Carneta kao jedna od prvih škola u kojima će se implementirati ovaj program – zaključio je Kralj, koji će se kroz koji mjesec natjecati za još jedan, posljednji mandat ravnatelja škole, poslije čega slijedi zaslužena mirovina.

S. Gambiroža