Dom učenika srednjih škola na Poljani dr. Franje Tuđmana napokon bi, počevši od ove jeseni, trebao početi primati i studente. Naime, Ministarstvo znanosti i obrazovanja na prijedlog Studentskog centra Varaždin odobrilo je subvenciju za smještaj 20 studenata Visoke tehničke škole Bjelovar. Natječaj je raspisan krajem lipanj i dostupan na službenim internetskim stranicama SC Varaždin. Usto, raspisan je i natječaj za subvencioniranje privatnog smještaja za dodatnih 30 studenata, no tu je pitanje hoće li biti zainteresiran toliki broj privatnih stanodavaca s obzirom da ih je trenutno, prema pouzdanim, iako neslužbenim informacijama, tek šestero.

U svakom slučaju, SC Varaždin napravio je još jedan pozitivan iskorak u Bjelovaru nakon što je potkraj 2013. godine uspio organizirati subvencioniranu studentsku prehranu.

 Velik interes za smještajem

Upravo je mogućnost povoljnijeg smještaja jedan od trenutno najvećih problema bjelovarskih studenata. U anketi koju je prošlog ljeta proveo Studentski zbor na uzorku od 126 redovitih studenata, pokazalo se da njih čak 74 posto njih uživa podstanarski status. Pri tomu, trošak stanarine za njih 52 veći je od tisuću kuna.

– S obzirom da smo anketirali otprilike polovicu redovnih studenata, za pretpostaviti je da već sada imamo stotinjak studenata zainteresiranih za smještaj u studentskom domu – kazao je još početkom godine Ante Javor, predsjednik Zbora studenata VTŠa, inače na trećoj godini Mehatronike. Potreba za studentskim domom tim je veća jer će iduće akademske godine “starta” i studij Računarstva.
Što se same procedure tiče, prema Pravilniku o uvjetima i načinu ostvarivanja prava redovitih studenata na subvencionirano stanovanje kojeg je donijelo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, studentski centri provode javni natječaj za pravo na subvencionirano stanovanje u studentske domove, slobodne kapacitete učeničkih domova i kod privatnog stanodavca, doznajemo od Ružice Posavec, referentice za smještaj SC Varaždin.

 Najviše 20 studenata

S obzirom na interes studenata koji studiraju u Bjelovaru za smještaj u Dom učenika srednjih škola, uputili su dopis Domu učenika i zamolili ih informaciju o broju slobodnih mjesta za studente. No, dobili su odgovor da će tu informaciju moći dati tek nakon 19. srpnja, pa u njihovom natječaju piše da na smještaj može računati “najviše do 20 studenata ovisno o ukupnom broju raspoloživih mjesta i broju raspoloživih mjesta prema spolu”.

– To znači da prema kvoti koju smo dobili od Ministarstva znanosti i obrazovanja tamo može biti smješteno najviše 20 studenata, ali taj broj može biti manji, pa čak i da u Domu ne bude nijedno slobodno mjesto – napominje Posavec. Dodaje i kako će visinu stanarine također odrediti Dom, dok je SC Varaždin zadužen za provođenje natječaja i rangiranje liste studenata.