Svi oni koji do 1. siječnja ove godine nisu na svoje radijatore ugradili razdjelnike, a koriste kotlovnice, krše Zakon o tržištu toplinske energije iz 2014. godine kojim se prema jednoj od direktiva EU propisuje njihova ugradnja. Time je ujedno stavljena točka na obavezu njihova postavljanja, ali kako u nas uvijek postoje i drugačija razmišljanja, stanari su dobili potporu u oklijevanju s visokih političkih funkcija. Naime, pojedini ministri koji su se izmjenjivali u dijelu tehničke Vlade i nakon izbora nove, uglavnom su ih „tješili“ kako ipak nije riječ o nekim čvrstim zadatostima, nego promjenama za koje još uvijek ima vremena. Time se u stvari pridobivala naklonost ionako ljutih stanara kojima je i zamjena žarulje u hodnicima bila suvišan izdatak unutar stambene pričuve, a kamoli 500 kuna po radijatoru za instalaciju razdjelnika. Kako bilo, njihova ugradnja je ipak zakonom zadan okvir, sve ministarske priče padaju u vodu nakon kratkotrajnog optimizma o kojem se danas šuti, a koji sažima direktor Beminga Mario Brestovečki.

30 posto manji računi

-Uporište njihovih priča temeljeno je na promjeni Pravilnika o raspodjeli toplinske energije čije se odredbe ne dotiču zakonskih obveza. Time se kupovala biračka naklonost bez čvrste argumentacije i u javnosti stvorio negativan stav prema ugradnji razdjelnika. Istodobno, naši pokazatelji potvrđuju kako stanari u zgradama koje se griju na kotlovnice već i prije završetka ovogodišnje sezone grijanja bilježe 30 posto manje račune, ali i taj podatak teško dopire do onih koji su „ohrabreni“ nekim političkim izjavama i dalje skloni plaćati više, nego investirati 500 kuna u ugradnju razdjelnika koji će im dugoročno donijeti uštedu na računima za grijanje –kaže Brestovečki.

Tako i nadalje dobar dio stanara koji nisu ugradili razdjelnike, po vlastitoj logici šuti i plaća visoke račune, ali podatak o tome kako su u zgradama s više od 70 stanova troškovi grijanja smanjeni, očito i dalje ne dopire tvrdokornih protivnika njihove ugradnje.

Visoke kazne

-To je već poznati model razmišljanja dijela stanara koji i dalje drže da sve novo znači i povećanje stambene pričuve ili nekih drugih troškova. Ali, u ovom se slučaju radi o zakonskoj obvezi koja će se kad-tad početi primjenjivati i u ovom slučaju nema izbora. Samo zahvaljujući našem političkom tumačenju zakonskih odredbi čije nepoštivanje u krajnjem slučaju za stanare može rezultirati i kaznom do 50.000 kuna igramo se s nekim zadatostima koje su u nas dobile negativne konotacije, a ustvari uz mala ulaganja daju znatne uštede – dodaje Brestovečki

Za sada „kazne“ stanarima koji još nisu ugradili razdjelnike dolaze ispisane na mjesečnim računima potrošenog plina koji bi mogli biti i niži, ali dok je nade kako njihova ugradnja ipak nije obvezna, konačna primjena zakona za mnoge bi mogla postati itekako bolna.