Dva mjesta na redovnom studiju Sestrinstva i dodatnih 25 na Mehatronici preostalo je za jesenski upisni rok na Visokoj tehničkoj školi Bjelovar. No, da postoji mogućnost pomicanja upisnog praga, Sestrinstvo bi bilo “rasprodano” ovog ljeta. Naime, dvije osobe koje su stekle pravo na upis jednostavno se nisu pojavile pa će se procedura ponoviti. Što se pak Mehatronike tiče, situacija nije nimalo jednostavna. S jedne strane, riječ je o studiju koji praktički garantira posao nakon diplome, no istovremeno zahtijeva mnogo truda i pameti, što ga definitivno ne čini baš jako popularnim među srednjoškolcima.

Veće kvote

Da se pitaju poslodavci, kvote za Mehatroniku mogle bi biti i veće, no kada su u pitanju sâmi studenti, oni će trnoviti put do diplome studija koji objedinjava znanja iz strojarstva, elektronike i informatike radije zamijeniti društvenim studijima, iako je na tržištu rada potreba za takvom vrstom stručnog kadra neusporedivo manja. U svakom slučaju, u ljetnom roku tako se popunila polovica kvota za redovne studente Mehatronike, a preostalo je i 19 upražnjenih mjesta za one izvanredne.

Velike nade u Visokoj tehničkoj školi polažu u najmlađi studij, studij Računarstva. Prema upisnim kvotama, 30 je mjesta za redovne studente i jednako toliko za izvanredne pa bi prva generacija trebala brojiti čak 60 brucoša. Od 30 raspoloživih mjesta za izvanredne studente, 15 je putem sustava državne mature, a 15 za one koji nisu polagali državnu maturu, dakle za one koji su srednju školu završili prije 2010. godine. Za potonje postoji i pet slobodnih mjesta na Mehatronici.

 Velik broj diplomiranih

Visoka tehnička škola Bjelovar u akademskoj godini 2016./2017. broji 705 studenata, pri čemu njih čak 513 pohađa Sestrinstvo, a još bitniji podatak onaj je o broju diplomiranih studenata. Naime, njih je nešto više od 500. I tu, naravno, prevladava Sestrinstvo s 386 vlasnika diploma, dok ih je na Mehatronici “samo” 124.