U bjelovarskom hotelu Central održana je peta promocija studenata Mehatronike i Sestrinstva, čime je nastavljen uspješan rad bjelovarske Visoke tehničke škole, osnovane upravo na poticaj bjelovarskih gospodarstvenika koji su iskazali potrebu za visokokvalificiranom i stručnom radnom snagu. Ta je misija, vidljivo je prema podacima iz najrelevantnijih izvora, Zavoda za zapošljavanje i Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, prilično uspješna. Naime, s četiri od pet diplomanata bjelovarskog VTŠ-a dobiva posao, što je daleko iznad prosjeka visokoškolskih ustanova u Hrvatskoj.

Rezultat je to dobro “pogođenih” smjerova, pa bjelovarska visokoškolska ustanova ne proizvodi kadar za Zavod, već upravo suprotno. I Mehatronika i Sestrinstvo danas su studiji koji imaju trajnu dopusnicu Ministarstva znanosti, što znači da u potpunosti, pa čak i nešto iznad standarda, ispunjavanju sve uvjete koje propisuje Europska Unija. Bitno je napomenuti i kako dekanat i dalje osluškuje potrebe bjelovarskih poduzetnika, pa su tako primjerice, upravo temeljem informacija i sugestija poslodavaca modernizirali program preddiplomskog stručnog studija Mehatronika, što je nadležna Agencija za znanost i visoko obrazovanje i službeno odobrila potkraj ožujka.

 Studij računarstva

Početkom travnja Ministarstvu znanosti i obrazovanja predan je zahtjev za
izdavanjem Dopusnice za stručni studij Računarstvo. Uz zahtjev je priložen elaborat na hrvatskom i engleskom jeziku u kojem je na 240 stranica, ne računajući priloge, uključena analiza opravdanosti, kurikulum studijskog programa i dokazi o osiguranim resursima. Prema rokovima koji su navedeni u procedurama, rok je 60 dana za očitovanje od dana predaje zahtjeva, a sve ovisi o kapacitetima Ministarstva i Agencije za znanost i visoko obrazovanje. Drugim riječima, već početkom lipnja moglo bi se znati hoće li bjelovarska Visoka tehnička škola dobiti treći studij, što je osnovni preduvjet osnivanja veleučilišta.

– Taj osnovni preduvjet ćemo ostvariti nakon ishođenja Dopusnice za studij računarstva. Potom slijede formalno-pravne procedure osnivanja Veleučilišta koje ćemo koordinirati s našim osnivačem – pojašnjava dekanica VTŠ-a Zrinka Puharić. Naime, osnivanjem veleučilišta trošak financiranja prebacuje se iz bjelovarskog gradskog proračuna na državni proračun.

I dalje bez rješenja za studentski smještaj

Nakon što je prije nekoliko godina uz pomoć Studentskog centra Varaždin studentima Visoke tehničke škole osigurana prehrana, sljedeći gorući problem je studentski smještaj, za koji prema svemu sudeći još uvijek nema dovoljno konsenzusa.
– Za studentski smještaj i dalje nemamo rješenje. Studentski zbor je organizirao sastanak svih dionika 3. veljače 2017. Sastanku je prisustvovao i ravnatelj Studentskog centra Varaždin koji je objasnio procedure smještaja studenata u Domu učenika kao kratkoročnog rješenja, ali i mogućnosti iznalaženja dugoročnog rješenja problema organiziranog studentskog smještaja. Studentski zbor je poduzeo korake u granicama njihovih mogućnosti s ciljem osiguranja smještaja manjeg broja studenata u Domu učenika. Visoka tehnička škola nema ingerencije utjecati na odluke Doma učenika, a za dugoročno rješenje, osiguranje preduvjeta za osnivanje studentskog doma u Bjelovaru nam treba podrška svih dionika. Vjerujemo da će pokretanje trećeg smjera i nastajanja usmjerena osnivanju Veleučilišta u Bjelovaru ubrzati rješavanje i tog pitanja – poručuje dekanica Zrinka Puharić.

I. Kokoruš