Osigurati pitku vodu svim domaćinstvima, gospodarstvima i industriji strateški je plan Bjelovarsko-bilogorske županije i župana Damira Bajsa. Da u tome ima veliku potporu i Hrvatskih voda u utorak je za radnog posjeta županiji potvrdio direktor te državne tvrtke Zoran Đuroković. Samo partnerskim odnosom Županije i Hrvatskih voda, ali i svih gradova i općina unutar županijskog području, ističu, može se razina dostupnosti vodovodnih priključaka podići na još veću razinu. Podsjetili su sudionici da je BBŽ prije dvadeset godina bila na svega 17 posto izgrađenosti vodovodne mreže te da je upravo tada projekt izgradnje vodoopskrbe na sebe preuzela Županija, učinivši niz aktivnosti kako bi se ta slika promijenila. U međuvremenu su izgrađeni glavni vodoopskrbni cjevovodi, izgrađena je vodosprema Banov stol i povezani su vodovodnom mrežom gradovi Daruvar, Garešnica, Grubišno Polje i Čazma. Sustavno su se nadovezivale i sekundarne vodovodne mreže. Danas je pokrivenost na otprilike 55 posto i tu se ne staje. Štoviše, ističu čelni ljudi Županije i Hrvatskih voda, projekti koji su u tijeku ili su već dovršeni, vrlo bi brzo standard ovdašnjeg stanovništva mogli dodatno poboljšati.

 U planu i kanalizacija

-Danas ćemo imati prezentaciju ukupnosti rješenja vodoopskrbnog sustava koje je preduvjet povlačenja sredstava iz fondova. Županija zajedno s Hrvatskim vodama, preko Bjelovarsko-bilogorskih voda, na tome radi već preko godinu dana i projekt je došao svome kraju. Samo ugovori za ovu godinu omogućuju investiciju od 45 milijuna kuna vrijednosti, a daljnji projekti da u nekoliko sljedećih godina dođemo i do sto posto vodoopskrbne pokrivenosti županije. Paralelno planiramo krenuti i u rješavanje problema s kanalizacijom, kao i gradnju velikog objekta na području Samarice, koji će služiti i zaštiti voda, ali i u komercijalne svrhe – izvjestio je o dogovorenim zajedničkim aktivnostima župan Bajs. Jedan od važnih preduvjeta za povlačenje europskog novca jest okrupnjavanje sustava vodoopskrbe pa je direktor Đuroković uz pomoć projektantske tvrtke angažirane za izradu koncepcijskog rješenja u Županiji predstavio vodoopskrbni sustav koji će omogućiti lakše upravljanje sve izgrađenijim vodovodnim i kanalizacijskim sustavom.

Zajednički smjer

-Idemo u zajedničkom smjeru, stvaramo pripremu tehnički dobro osmišljenih sustava te okrupnjavanja vodoopskrbe na području RH. Gradimo sve veći i veći broj kilometara vodovodnih i kanalizacijskih sustava kojima treba upravljati, a to je puno lakše kada su sustavi okrupnjeni. Imat ćemo tehnički uspješniji sustav, bolje kadrovske i financijske mogućnosti. Koncepcijsko rješenje vodoopskrbe pokazat će što sve treba izgraditi kako bi sve funkcioniralo kao jedan veliki sustav. Zapravo težnja je stvoriti manji broj komunalnih poduzeća, smanjiti broj isporučitelja usluga kako bismo svi zajedno, a ponajprije građani dobili što racionalniju i što kvalitetniju uslugu. Nesumnjivo da će i ova studija ukazati na pravi put. Pripremamo velike EU projekte koji u ovoj županiji imaju vrijednost od oko 500 milijuna kuna, a prvi radovi uslijedit će već nagodinu – najavio je na radnom sastanku u Županiji direktor Đuroković. U skladu s takvim planovima Bjelovarsko-bilogorska županija i njezina tvrtka Bjelovarsko-bilogorske vode krenule su u izradu studije predizvodljivosti. Podloga su ishođene građevinske dozvole za gradnju vodovodne mreže na našem području, projektne vrijednosti od oko 150 milijuna kuna. Njihovom realizacijom županija bi došla do željene stopostotne pokrivenosti i time omogućila priključak svakom domaćinstvu