Piše: Vedran Cindrić

BJELOVAR – Nakon što je prije dva mjeseca raspisan natječaj za izgradnju prve faze bjelovarskog nogometnog stadiona, prije nekoliko dana saznalo se da će posao izgradnje dobiti tvrtka o kojoj se najviše i šuškalo da će biti prvi ‘pick’ Grada. Radi se o tvrtki Demaring d.o.o čije je ponuda iznosila 12.263.813 kuna i koja je ujedno bila i najpovoljnija. Podsjetimo, radi se o prvoj fazi izgradnje nogometnog stadiona u kojem se planira sagraditi tribina i svlačionica, dok će sveukupna vrijednost nogometnog stadiona biti veća od 20 milijuna kuna.  Inače, u bespućima lutanja oko izgradnje stadiona pa i neslaganja velikog dijela građana oko ovog skupog projekta, gradonačelnik Dario Hrebak nedavno je pohvalio samog sebe kako je bio u pravu što je odlučio da se nogometni stadion s novcem gradskih poreznih obveznika gradi u tri faze. Samohvala za takvu odluku, nakon brojnih oprečnih izjava, promjena mišljenja te poništavanja natječaja i dizanja kredita potiče da se podsjetimo svih prvotnih planova i izjava oko izgradnje ovog višemilijunskog projekta.

Kopernikanski obrati

Dakle, gradonačelnik Hrebak na svojem službenom facebook profilu 1. studenog 2017. godine izjavio je.

-Gradit ćemo stadion, ali ne više uz trošak od 20 milijuna kuna već 10-12 milijuna. I da, za isti novac ćemo imati jednake uvjete da naš nogometni trećeligaš jednog dana zaigra u II. HNL. Razlog pojeftinjenja je izbacivanje iz projekta atletske staze koja enormno poskupljuje troškove gradnje kao i troškove rušenja postojećeg stadiona. S druge strane 20 milijuna je preveliki novac za grad Bjelovar. Idućih nekoliko godina bismo plaćali kredit za stadion i sada kada se nalazimo u uzlaznoj putanji ne bi bilo novaca niti za škole, ceste, vrtiće, a o besplatnim udžbenicima da ne govorim – kazao je tada gradonačelnik Hrebak. Dakle, vrijedi ponoviti, gradonačelnik je izjavio da Grad planira graditi stadion za 10 do 12 milijuna kuna jer je ovaj od 20 milijuna preskup kao što se i nije u planu imalo dizati kredit.

No, kako to ide kod političara, došlo je do kopernikanskog obrata i vrlo brzo gradonačelnik Hrebak za jedan lokalni portal izjavljuje da je realna cijena stadiona između 21 i 22 milijuna kuna i da se s tom cifrom ide u izgradnju stadiona što je potpuno suprotno od prvotne službene najave koju smo citirali.

Grad Bjelovar je zatim raspisao natječaj za izgradnju stadiona koji je neslavno prošao i krajem 2018. godine morao je biti poništen jer su ponude bile za gotovo desetak milijuna kuna više od one koju su gradski vlastodršci planirali.

Napad na istinito izvještavanje

Nadalje, portal Bjelovarac.hr u listopadu 2019. godine izlazi s člankom (možete ga pročitati ovdje) u kojem, između ostalog, piše da će se Grad Bjelovar kreditno zadužiti za izgradnju nogometnog stadiona. Na taj članak i zbog tog navoda gradonačelnik Dario Hrebak burno reagira i na kraju ističe da su to neistine i da zbog nekih svojih ciljeva portal Bjelovarac. hr širi dezinformacije.

-Da vas malo ispravim, nećemo stadion graditi iz kredita. Kako to, kako? – javno je 23. listopada 2019. godine gradonačelnik Hrebak poručio redakciji portala Bjelovarac.hr uz još brojne druge osude. Dakle, vrijedi ponoviti, gradonačelnik je javno poručio portalu Bjelovarac. hr da širi neistine jer piše da će Grad dignuti kredit za izgradnju stadiona.

 No, nekoliko mjeseci poslije navedenog članka gradonačelnik Hrebak za jedan lokalni portal izjavljuje, citiramo.

-Za izgradnju stadiona Grad će podići kredit u iznosu od 14 milijuna kuna, dok je ostatak novca osiguran u proračunu. Jedan dio novca za tu namjenu smo uštedjeli što je dokaz da se to može samo ako se njime mudro raspolaže. Plan je da cijelu financijsku konstrukciju zatvorimo u tri proračunske godine–kazao je gradonačelnik Hrebak. 

No, čak ni to nije sve. Gradonačelnik Hrebak je u srpnju izjavio da bi natječaj za izgradnju druge faze stadiona mogao biti raspisan do kraja listopada. Sada je studeni.

Hoće li opet biti novih lutanja i ovakvih brojnih oprečnih izjava po pitanju izgradnje nogometnog stadiona vrijednog više od 20 milijuna kuna svakako ćemo saznati u narednom periodu.