BJELOVAR – Postoji izreka koja kaže da je ruka pravde spora, ali dostižna, a s obzirom na situaciju s epidijom koronavirusa ta nevidljiva ruka bi sljedećih tjedana mogla biti još i sporija nego inače.

Naravno da to ne znači da se kriminalci i svi oni koji to planiraju postati trebaju početi veseliti jer svi oni najhitniji slučajevi i dalje se rješavaju na svim bjelovarskim sudovima. No, sve ono što nije toliko hitno se odgađa za neka bolja vremena.

-Sve i dalje funkcionira na sudu pa tako i dalje imamo dežurstva kao da je situacija normalna. Određuju se istražni zatvori i slično, no svi slučajevi u kojima je predviđeno prisustvo više ljudi u sudnici u pravilu se odgađaju, otkrila je glasnogovornica Županijskog suda u Bjelovaru Dajana Barberić Valentić i dodala da se uz još strože mjere zaštite na sud privode oni iz zatvora kojima se mora odrediti istražni zatvor, kao i oni koje privodi policija.

Problem je što je uvedena zabrana napuštanja mjesta prebivališta pa mnoge stranke iz drugih mjesta ionako ne bi mogle doći na sud i osjetno je manji broj stranaka koje dolaze na sud. Sve rasprave koje nisu hitne su odgođene, a sustav je organiziran tako da svi koji mogu, rade od kuće. Suci koji rade na rješavanju drugostupanjskih predmeta rade bez problema ili na svome radnom mjestu ili od kuće. Što se mora odraditi hito, to se odradi, no preporuka je da se što manje dolazi na na sud ako to baš nije prijeko potrebno, istaknula je glasnogovornica.