BJELOVAR – Diplomanti Stručnog studija Mehatronika i Stručnog studija Sestrinstvo Veleučilišta u Bjelovaru ove se godine na svojoj promociji nisu okupili u velikoj sali bjelovarskog hotela kao njihovi kolege proteklih sedam godina, no to nipošto ne umanjuje svečanost njihove promocije. Ona je, naime, održana prije nekoliko dana u sasvim drugačijoj sferi – onoj virtualnoj, a 90 prvostupnika i prvostupnica sestrinstva te 15 prvostupnika i prvostupnica mehatronike time je svečano obilježilo završetak svojih bjelovarskih studentskih dana.

Baš kao i njihovi prethodnici proteklih godina, dali su svečanu prisegu dekanici, prebacili su resice na kapama s lijeve na desnu stranu i time simbolično postali akademski građani Republike Hrvatske, a umjesto zajedničke fotografije na kraju svečanosti, trenutak su zabilježili screenshot fotografijom. Učinili su to skupa putem aplikacije Zoom, a iako su se našli na posve različitim adresama – u udobnosti svojih soba, dnevnih boravka i terasa, vrijeme je to koje su posljednji put proveli zajedno. Nije izostao ni tradicionalni Gaudeamus igitus, kao ni bacanje kapa u zrak.

Također, baš kao i prethodnih godina, proglašeni su oni najbolji u ovoj generaciji. Nagradu za najbolji završni rad na preddiplomskom Stručnom studiju Mehatronika dobio je Zoran Kratofil, a istu je nagradu na Stručnom studiju Sestrinstvo zaslužila je Paula Rikić. Kada je pak riječ najboljem prosjeku tijekom studija, na studiju Mehatronike postigao ga je također Zoran Kratofil, a na studiju Sestrinstva Lana Marčetić-Rodić.

Marljivošću do cilja

Stručnim prvostupnicma inženjerima mehatronike te stručnim prvostupnicma sestrinstva na svečanoj promociji obratila se i dekanica VUB-a Zrinka Puharić.

-Iako u neobičnim, a opet primjerenim digitaliziranim okolnostima i vremenima, čast mi je obratiti vam se na osmoj promociji Veleučilišta u Bjelovaru. Diploma koju ćete danas steći ne jamči vam sreću i blagostanje. Ona potvrđuje da ste marljivošću i upornošću uspjeli ostvariti zacrtani cilj. Diploma vas obavezuje na još odgovorniji rad, stalno učenje, poštivanje i poticanje suradnika, a dosljedno poštivanje tih obaveza donosi rezultate. Na vašem putu prema diplomama podržavali su vas i podržavat će vas vaši najbliži. Oni su zajedno s vama strepili na ispitima, veselile se uspjesima, ljutili se na profesore, a iako znaju da ih volite i poštujete, ne zaboravite im danas još jednom zahvaliti što su bili, jesu i što će biti uz vas – istaknula je dekanica Puharić dodavši kako svim ovogodišnjim promoventima zahvaljuje na razumijevanju i odgovornosti koju su pokazali tijekom izvršavanja studentskih obaveza, kao i u ovim ozbiljnim vremenima koja, kazala je, od sviju nas zahtijevaju promjenu načina razmišljanja i redefiniranje prioriteta.

Stipendije za najbolje

-Mnogi od vas nastaviti će obrazovanje, zaposliti se i vjerujem da će im diploma Veleučilišta u Bjelovaru osigurati put prema karijeri koju žele. Ponosna sam što danas promatrajući promovente na kraju trogodišnjeg obrazovnog ciklusa prepoznajem napredak i razvoj koji su postignuti od trenutka upisa na fakultet do danas – ponosno je naglasila dekanica Puharić koja se ovom prilikom prisjetila i brojnih iskoraka VUB-a od posljednje promocije održane u svibnju prošle godine. Među brojnim uspjesima svakako treba istaknuti organizaciju treće B:IT.con konferencije koja je okupila više od 140 sudionika, kao i organizaciju prvog simpozija “Izazovi u sestrinstvu – pacijent prije svega” kojim je obilježeno deset godina rada preddiplomskog Stručnog studija Sestrinstvo. U proteklih godinu dana VUB je sudjelovao na izložbama inovacija, organizirao brojna gostujuća predavanja, a njihovi nastavnici i studenti sudjelovali su u međunarodnim razmjenama Erasmus+ programa.

-S osnivačem Gradom Bjelovarom uspostavili smo model stipendiranja izvrsnih studenata te će i ove godine besplatnu školarinu temeljem rezultata državne mature dobiti 12 najboljih kandidata. Također, deset naših studenata dobilo je nacionalne STEM stipendije – kazala je dekanica dodavši kako bjelovarski VUB uspješno provodi EU projekt “Moderno obrazovanje prvostupnika Mehatronike usklađeno sa zahtjevima HKO-a te kako je partner u projektu “Provedba HKO-a u stručnim studijima računarstva”.