Bjelovarske razglednice nastale u razdoblju od 1899. do 1970. godine od danas su dostupne građanima na interaktivnoj karti grada koja se nalazi na mrežnim stranicama Veleučilišta u Bjelovaru. Rezultat je to projekta digitalizacije starih razglednica kroz interaktivnu kartu Bjelovara, temeljenog na partnerskom odnosu pet kulturnih i znanstvenih ustanova, priopćili su u srijedu iz Narodne knjižnice „Petar Preradović”.

Suradnjom do očuvanja baštine

Državni arhiv u Bjelovaru, Narodna knjižnica “Petar Preradović” i Gradski muzej Bjelovar participirali su materijalnom građom, Konzervatorski odjel u Bjelovaru stručnim informacijama vezanim za pojedine lokacije, a Veleučilište programerskom podrškom pri izradi virtualne izložbe.

Projekt „Šetnja Bjelovarom – virtualna izložba” osmišljen je s ciljem virtualne prezentacije bogate graditeljske baštine grada Bjelovara koja je trajno sačuvana na starim razglednicama 19. i 20. stoljeća. Uz same razglednice, osmišljeni su i kratki tekstovi koji opisuju prošlost na pojedinoj mikrolokaciji.

Interaktivna karta

U razdoblju od listopada 2018. do travnja 2019. za digitalizaciju je odabrano 413 razglednica te je na taj način stvorena zajednička baza razglednica dostupna navedenim ustanovama. Za virtualnu izložbu iskorišteno je 135 razglednica najbolje kvalitete koje pokrivaju 36 lokacija povijesne jezgre Bjelovara. Interaktivna karta uskoro će biti mrežno dostupna preko mrežnih stranica svake pojedine ustanove.

Usto, izložba će biti predstavljena u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu na Devetom festivalu hrvatskih digitalizacijskih projekata 9. i 10. svibnja 2019. godine.


Izložbu možete pogledati ovdje.