Ne pitaj što država može učiniti za tebe već što ti možeš učiniti za državu, stara je izreka kojom je J.F. Kennedy pokušao predočiti patriotizam Amerikancima, ali kad je riječ novcu i naknadama za sudjelovanju u radu te iste države stvari su malo drugačije. Nakon što su si vijećnici Općinskog vijeća Severina naknade po sjednici sa 250 podigli na 500 kuna, a predsjedniku Općinskog vijeća mjesečnu apanažu sa1500 na 2000 kuna, prošetali smo okolnim općinama i provjerili kakvo je tamo stanje po pitanju tih naknada. U općini Rovišće, najmnogoljudnijoj općini u Županiji, naknade su uveli tek prošle godine.

                                                               500 kuna je ipak previše

-Do prošle godine nismo imali naknade ali smo imali putne troškove kojih se doduše dio vijećnika odrekao u humanitarne svrhe. Sada imamo naknadu od 200 kuna ali mora se biti nazočan od početka do kraja sjednice i nema posebnih putnih troškova. Mora se paziti na svaku kunu, ja kao načelnik također izbjegavamam pisati dnevnice niti putne troškove na koje imam pravo jer smatram da moram bitu na raspolaganju građanima 24 sata dnevno. Bez obzira na to mišljenja sam da bi 500 kuna po sjednici ipak bilo previše – kaže načelnik Općine Rovišće Slavko Prišćan.

Njegov kolega u Općini Štefanje Ivo Emić kaže kako se od vijećnika ne može tražiti da volontiraju jer svi oni dolaskom na sjednice troše svoje vrijeme i novac, a samo sjedenje na sjednicama nije sve što rade.

-Osim samih sjednica naši vijećnici odrađuju i dio operativnog posla za Općinu, posebice unutar mjesnih odbora. Tu najviše posla ima za predsjednika Općinskog vijeća koji imaju mjesečnu naknadu od 800 kuna, dok vijećnici imaju 170 kuna po sjednici. Ne želim komentirati naknade u drugim općinama i svi skupa bismo na prvom mjestu ipak trebali raditi na tome da počnemo zarađivati više novca i imamo bolje plaće, a manje se baviti ovim ipak manje važnim stvarima kao što su vijećničke naknade – kaže načelnik Ivo Emić.

                                                               Daj što daš u Novoj Rači

Najskromnije apetite imaju općinski vijećnici u Novoj Rači. Naknade se isplaćuju po održanoj sjednici i nema razlike između vijećnika i predsjednika vijeća.

-Svi će dobiti 130 kuna po sjednici i za sada nije bilo niti prijedloga da se ide na nekakvo povećanje. Naknade su simbolične, ali nitko se na to ne žali – kaže načelnik Općine Nova Rača Darko Knežić.

Kako je u severinskom slučaju povećanje naknada potegnuto od strane tamošnjih vijećnika SDP-a, stranke koja želi ostaviti dojam kako odgovorno raspolaže javnim novcem, zanimljivo je bilo viđenje šefa županijskog SDP-a Vedrana Babića. Aktualni saborski zastupnik, županijski vijećnik i bivši zamjenik daruvarskog gradonačelnika, je dobro upoznat sa naknadama za politički angažman.

-Moj je osobni stav da se vijećnički posao ne može raditi bez naknade i da ju tim ljudima treba osigurati, bez obzira o kojoj se razini vlasti radilo. Što se tiče poteza vijećnika u Severinu to dakako nije popularno ali ako se uzme obzir da imaju maksimalno šest sjednica godišnje ispada da je vijećnik mjesečno plaćen 200 kuna što se ne može nazvati velikim iznosom. Držim da je od vijećničkih naknada puno veći problem previše zaposlenih u lokalnoj samoupravi koji su nerijetko i bolje plaćeni nego državni službenici – kaže Vedran Babić.