BJELOVAR – Učenici 4. d razreda bjelovarske Ekonomske i birotehničke škole napravili su najorginalniji video uradak u Hrvatskoj na temu “Zašto bi mladi u Hrvatskoj trebali izaći na izbore za Europski parlament 2019. godine”. Odlučio je tako peteročlani europski žiri te 24 učenika i mentore nagradio putovanjem u Europski parlament u Strasbourgu, s kojeg su se upravo vratili. Učenik Filip Šijić priča kako su se u zadnji čas dogovorili i sve uspjeli u rekordnom roku.

 Odijela i kravate

– Pred sam kraj natječaja u rujnu odlučili smo se prijaviti i u jednom danu smo spot snimili, montirali ga i poslali. Kada smo za svega par dana doznali da smo pobijedili, sreći nije bilo kraja jer stvarno je nevjerojatan osjećaj biti najbolji u konkurenciji 32 škole u cijeloj državi – ponosan je Filip, koji se i sam našao u nagrađenom videu u rap verziji svoje kolegice učenice Anđele Bratanić. Zahvaljujući uspjehu, bjelovarski učenici dobili su jedinstvenu priliku posjetiti francuski dio Europskog parlamenta i u njemu predstaviti svoj grad i državu.

Da su to učinili na najbolji mogući način, potvrđuju i internetske stranice parlamenta na kojima se među 50 fotografija sa susreta nagrađenih škola iz cijele Europske unije, čak 15 odnosi na njihove prezentacije. Osim što su bili svi obučeni u odijela s crvenim maramama, replikama hrvatske kravate, dvije učenice obukle su se i u naše narodne nošnje te je jedna od njih otpjevala i staru narodnu podravsku pjesmu. Kolegama iz ostalih europskih država, koji ih, kažu, nisu do tada znali niti locirati na karti, podijelili su i darove, od slatkih bjelovarskih proizvoda, preko razglednica, do školskog ljetopisa. Poput pravih parlamentaraca, ovi mladi ljudi, i to u jednom danu, odradili su i sve sjednice odbora, raspravili mnoge teme i donijeli zaključke koji su se potom prezentirali na zajedničkoj sjednici svih učenika.

Kako do veće zaposlenosti

– Svaki odbor imao je svoju temu, budućnost Europe, zapošljavanje mladih, ljudska prava i kulturnu baštinu. Za razliku od naših pravih zastupnika, mi smo svi došli pripremljeni i svatko je imao stav o državi u kojoj živi. Ja sam bila u odboru za okoliš s kolegama iz Belgije i Slovenije i zaključujem da je naša država dosta ekološki osviještena – prenosi učenica Karla Makvić. Nažalost, njezino iskustvo ne može podijeliti Anđela Bratić. Kada je zapošljavanje u pitanju, daleko smo ispod svih.

– Sa mnom u radu odbora su sudjelovali kolege iz Austrije, Danske i Nizozemske i mi nismo niti blizu njih kada slušam kakve sve imaju programe i što sve poduzimaju za zapošljavanje u svojim državama. Mi smo još na početku. Kod njih postoji garancija za mlade koja im osigurava da se nakon školovanja u roku četiri mjeseca zaposle, i to funkcionira u svim EU državama osim u Hrvatskoj. Mi imamo jedan od najvećih postotaka nezaposlenosti u Uniji – spoznala je Anđela. Da su upravo takva iskustva najkorisniji dio putovanja ističe profesorica Željka Crnković koja je u nagrađenom projektu uspjela spojiti francuski jezik, etiku i građanski odgoj.