Piše: Vedran Cindrić

U sjevernom dijelu Bjelovara je vrlo uzbudljivo posljednjih dana. Naime, prije nekoliko dana pokrenuta je Građanska inicijativa za izgradnju Područne škole Sjever IV. osnovne škole Bjelovar gdje dio građana putem navedene inicijative kreće u prikupljanje potpisa za izgradnju nasušno potrebne škole. Također, u sjevernom dijelu grada, točnije na Gradskom stadionu je prije nekoliko dana postavljen umjetni travnjak za nogometaše dugačak stotinjak metara, a na istom mjestu kreće se i u izgradnju novog nogometnog stadiona čiju vizuru možete pogledati u našem videu.

No, gradnja novog nogometnog stadiona protkana je mnogim zavrzlamama, stoga podsjetimo se najvažnijih dijelova. Naime, gradonačelnik Dario Hrebak početkom 2018. godine za portal Zvono.eu izjavio je da će izgradnja stadiona Bjelovarčane koštati 14 milijuna kuna. No, vrlo brzo cijena je uvećana na 20-ak milijuna kuna i s tom cifrom krenulo se u raspisivanje natječaja. No, navedeni natječaj je neslavno prošao i Gradska uprava ga je poništila jer je najniža ponuda izvođača iznosila oko 28 milijuna kuna. 

 S obzirom da su gradski vlastodršci dio novca za stadion već uvrstili u proračun, a mnogo se potrošilo i u pripremne dokumentacije, od gradnje se nije odustalo. No, kako je pročelnik Markovinović prošle godine izjavio krenulo se u mijenjanje ‘gabarita’ stadiona kako bi se gradnja mogla ‘ugurati’ u 21 milijun. Također, valja istaknuti da je prvotno odlučeno da će se stadion graditi iz kreditnih sredstava, no tu je također došlo do promjene mišljenja pa je u listopadu prošle godine odlučeno da će se stadion financirati vlastitim sredstvima, kroz tri proračunske godine.

Gradnja nogometnog stadiona za NK Bjelovar izazvala je veliku raspravu među građanima. Nogometni zaljubljenici podržavaju izgradnju, no po mnogim anketama većina građana ipak ne podržava ovaj projekt smatrajući da je preskup i ponajviše što u Bjelovaru nedostaju mnogi drugi sadržaji koji su, kako kažu, važniji od nogometa. Zbog toga je u listopadu prošle godine na sjednici Gradskog vijeća nezavisna vijećnica Ela Naranđa predložila on line – referendum ili kako je to nazvala veliku on – line anketu gdje bi se građani mogli izjasniti žele li novi nogometni stadion ili nešto drugo. Njezin prijedlog nije usvojen.