Izgradnja Veteranskog centra u Daruvaru posljednji je veliki projekt u mandatu prošlog Ministarstva branitelja i nije dovedena u pitanje njegova izgradnja. Četiri Veteranska centra koštat će 20 milijuna eura, a za što je novac osiguran iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Uz Daruvar tu su i centri u Petrinji, Sinju i Šibeniku. Za provedbu svakog osigurano je oko pet milijuna eura. Bitno je naglasiti da će se u centrima provoditi preventivni psihosocijalni programi, radna terapija, razni oblici sportske rekreacije te će se korisnicima omogućiti sudjelovanje u kulturno-zabavnim i obrazovnim programima. Veteranski centri pružat će i savjetodavnu pomoć i podršku, poput zaštite prava, zapošljavanja, uključivanja u zadružno poduzetništvo, upravljanja novcem i slično.

 Početak radova

– Na nedavno održanom radnom sastanku u Ministarstvu branitelja rečeno nam je da je Daruvar najdalje otišao u pripremnim aktivnostima. Kod nas su za razliku od drugih gradova čisti imovinsko pravni odnosi, odabrano je idejno rješenje tako da se sada treba krenuti u ishođenje građevinske dozvole i odabir izvođača radova. Kako su nam rekli, za očekivati je početak radova sredinom iduće godine – kazao je Ivo Gjaić predsjednik UHBPD 91, jedan od začetnika izgradnje Veteranskog centra u Daruvaru. Budući objekat Veteranskog centra u Daruvaru imat će prizemlje i dva kata. Specifičan je i zbog svoga smještaja u šumi. Kapacitet je 50 dvokrevetnih soba za povremene korisnike, 45 dvokrevetnih soba za stalne korisnike, pet soba za vojne invalide i isto toliko za pratnju.

– Sve je namijenjeno jednoj ciljanoj skupini, hrvatskim vojnim veteranima Domovinskog rata, koji su prošli najveće strahote rata, što je na njihovim i životima njihovih obitelji ostavilo fizičke i psihičke traume. Ciljana skupina su i hrvatski vojnici stradali u mirovnim misijama, stradali pirotehničari i ostali stradalnici Domovinskog rata. Kako nam je rečeno naš daruvarski centar primio bi oko 150 korisnika – dodao je Gjaić. Ono što je važno za Daruvar podatak je da će u budućem centru posao pronaći prema za sada neslužbenim podacima 30-tak stručnih osoba.

– Ono što je važno je da Ministarstvo branitelja upravlja Veteranskim centrom sedam godina. Nakon toga razdoblja ono prelazi u ruke lokalne uprave koja može odlučiti što će s objektom, odnosno hoće li zadržati postojeću namjenu ili ju dopuniti novim sadržajima – pojasnio je Gjaić. Posjet Ministarstvu iskorišten je i kako bi se dogovorili detalji oko preuzimanja darovanog rashodovanog vojnog oruđa, a koje će se smjestiti u budući Park branitelja.

Dan branitelja

– Ono što smo od Ministarstva tražili, mi smo i dobili. U Daruvar će stići četiri otpisana topa i jedan tenk. Svoje mjesto će sukladno dogovoru s gradom naći u Parku branitelja, zelenoj površini Trga branitelja Daruvara, poznatijim kao daruvarske Livade, a koji se nalazi preko puta benzinske pumpe u Radićevoj ulici. Nadam se da ćemo uspjeti sve obaviti i postaviti ratna oruđa do Dana branitelja Daruvara, a koji se obilježava u rujnu. Na prostoru na kojem će biti postavljeni ti vojni eksponati, potrebno je obaviti određene radove. Rashodovano oružje dobili smo prvenstveno iz razloga što imamo prostor koji će biti Spomen područje, a na području grada bila su ratna djelovanja. Moram reći da ne sumnjam da će i naš Park branitelja biti prava atrakcija, mjesto koje će se posjećivati ne samo Daruvarčani i stanovnici okolnih području, već i putnici, turisti, kao što je to sada tenk kod Petrinje, poručio je Gjaić.