Jedna od bjelovarsko-bilogorskih općina u koju se zbog uznapredovalog standarda češće doseljava nego iseljava i raste broj djece, uskoro će biti još poželjnija za život. U središtu Velikog Trojstva kroz sljedećih godinu dana trebala bi biti rekonstruirana i dograđena osnovna škola, izgrađen vrtić s jaslicama za ukupno 52 djeteta, školsko-vrtićka kuhinja i ostali prateći sadržaji. U petak su polaganjem kamena temeljca i u njega ubacivanjem povelje koju su prethodno potpisali predstavnici financijera, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, župan Damir Bajs, državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Velimir Žunac te općinski načelnik Ivan Kovačić i simbolično je označen početak radova koje izvodi đurđevačka Bistra po projektu bjelovarskog Prostora.

‘Uskočila’ Europa, ali i Županija

Projekt je ukupno vrijedan 14 milijuna kuna koji se financira europskim novcem te novcem Bjelovarsko-bilogorske županije i Općine Veliko Trojstvo. Općina je iz europske blagajne osigurala 7,2 milijuna kuna za projekt gradnje vrtića, odnosno maksimalnih sto posto novca koliko se moglo ostvariti na natječaju Ruralnog razvoja putem Ministarstva poljoprivrede. U tom iznosu udio europskog novca je 85 posto, a preostali postotak izdvojen je iz državnog proračun.

– U ovoj županiji smo ugovorili projekata u vrijednosti od 800 milijuna kuna što je čini je čini jednom od najvećih korisnika programa Ruralnog razvoja. Više od 300 projekata velike poljoprivredne infrastrukture Mjere 4, više od 300 projekata za razvoj malih gospodarstava, više od 100 projekata za mlade i gotovo 130 projekata koji se odnose na primjene novih tehnologija rekonstrukciju, modernizaciju većih poljoprivrednih gospodarstava. Ono čime se još bavimo i u čemu je ova županija posebno dobra jesu mjere koje se odnose na poboljšanje temeljnih usluga u ruralnom prostoru, poboljšanju komunalne i društvene infrastrukture. Takav jedan projekt je i ovaj u Velikom Trojstvu koji se posebno vrijedan jer obuhvaća i osnovnu školu i dječji vrtić i upravo u dijelu koji se odnosi na dječji vrtić sufinanciran je iz programa ruralnog razvoja kojim upravlja Ministarstvo poljoprivrede i to sa 7,2 milijuna kuna – istaknula je ministrica Vučković.

Ništa bez iskrene suradnje

Bjelovarsko-bilogorska županija iz vlastitog proračuna financira dogradnju OŠ Veliko Trojstvo s oko pet milijuna kuna, a projekte je s dva milijuna kuna financirala sama Općina Veliko Trojstvo. Zahvaljujući takvom partnerskom odnosu se i uspjela zatvoriti financijska konstrukcija teška oko 14 milijuna kuna nakon čega je i najveći projekt za Općinu i mogao krenuti u realizaciju.

– Ovaj projekt pokazuje koliko je suradnja bitna, ne samo općina sa Županijom nego i Županije s ministarstvima. Dogovorili smo se da u isto vrijeme ide i dogradnja škole i njezina rekonstrukcija, ali i gradnje novog vrtića i kuhinje koja će služiti i za potrebe škole i vrtića. Time osiguravamo novi standard ljudima ovoga kraja, jednosmjensku nastavu, a ono što posebno veseli i vrtić za djecu koje je sve više na ovom području – zadovoljan je Bajs.

Kroz manje komunalne projekte koji se sufinanciraju iz nacionalne blagajne, te one koji podršku imaju također iz europskih fondova u unapređenje života u ruralnim krajevima uključuje se i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova europske unije. Tako je polaganju kamena temeljca u Velikom Trojstvu prisustvovao i dražni tajnik u tom Ministarstvu, Garešničanin Velimir Žunac.

Dogradnjom postojećeg objekta škole sve do sportske dvorane s kojom se spaja hodnikom dogradit će se 1 528 četvornih metara građevinske bruto površine, a OŠ će dobiti pet učionica, dva kabineta, nove sanitarne čvorove, sanitarni čvor za osobe s invaliditetom i podiznu platformu, polivalentnu dvoranu i prostorije za domara i spremište. Na dječji vrtić odnosi se 767 četvornih metara, a sastojat će se od dnevnih boravaka za vrtić i jaslice, garderoba, kancelarija, sanitarnih prostorija i izolacija, spremišta, praonice i kuhinje. Inače, Osnovnu školu trenutačno pohađa 241 učenik. Načelnika Kovačića veseli činjenica da će svojim sumještanima moći izaći u susret i ponuditi im smještaj u općinskom vrtiću. Sada s tisuću kuna po djetetu ga sufinancira za smještaj 35 mališana u bjelovarskim vrtićima.

– Svjesni smo da ćemo smještaj u našem vrtiću morati još više sufinancirati i mi to možemo. Ali i neki dan smo razgovarali u Ministarstvu prosvjete da se na neki način pomogne barem u plaćanju osoba koje u vrtićima rade, pogotovo zbog onih općina koje ne mogu financijski podnijeti sufinanciranje – kaže Kovačić.

Rekli su:

Ivana Anđić, učiteljica

– Izgradnja škole će nam pomoći boljoj organizaciji rada, sve će biti pod istim krovom, a pogotovo izgradnja vrtića će roditeljima olakšati život u ovoj sredini jer više neće morati djecu voziti u vrtić u Bjelovar. Nekada je ovdje u pomoćnoj zgradi bio vrtić i ja sam bila njegova polaznica i jako mi je drago što će ponovno biti ovdje sada novi vrtić i što sve više mladih obitelji unatrag nekoliko godina dolazi ovdje živjeti – svjedoči Anđić pozitivnim trendovima.

Antonija Đuranec, majka

Sanja Klinac

– Imam curicu od tri godine i živimo u Velikom Trojstvu. Starije dijete pohađa ovdje školu i jako se veselim nadogradnji jer je razred zbog nedostatka kapaciteta odvojen od cijele škole i nastavu pohađa u drugoj zgradi. Kada se otvori i vrtić moći ću razmišljati i o traženju posla – zadovoljna je Đuranec.