Hoće li iduća godina ujedno biti i godina kada će se napokon dograditi osnovna škola u Velikom Trojstvu? To za sada nitko ne zna, no šanse su najveće do sada. Naime, iako su u Velikom Trojstvu još prije šest godina uspjeli ishoditi svu potrebnu dokumentaciju za proširenje zgrade škole, taj projekt nije zaživio zbog nedostatka novca. Iako Veliko Trojstvo svakako ne pripada društvu siromašnih općina, trošak od osam milijuna kuna previsok je za općinu s četverostruko nižim izvornim prihodima. Rješenje su, naravno, EU fondovi, no sve do sada nije bilo nijednog odgovarajućeg.
– Ili smo mogli ići samo u proširenje škole, a ne i u izgradnju vrtića. Ili smo mogli ići u izgradnju vrtića, a ne i škole. Ili je naša investicija bila premala, ili je bila prevelika – pojašnjava ravnateljica škole Valna Bastijančić Erjavac.

Građevinska dozvola ishođena prije šest godina

Ipak, uvjerena je da će na upravo raspisanom natječaju iz Mjere 7.4.1 za koji prijave traju do sredine svibnja, Osnovna škola Veliko Trojstvo napokon dobiti “zeleno svjetlo” za svoj projekt. Rezultati će biti poznati tek početkom iduće godine, a Europa bi dogradnju i proširenje škole trebala sufinancirati s čak 80 posto. Umjesto spomenutih osam milijuna kuna, Općina bi trebala iznaći mnogo prihvatljivijih oko dva milijuna kuna. Podsjetimo, Općina Veliko Trojstvo Potvrdu glavnog projekta za rekonstrukciju i dogradnju matične Osnovne škole ishodila je još početkom 2011. godine, a cilj projekta je osigurati tamošnjim učenicima jednosmjensku nastavu po pedagoškom standardu, jer današnja jednosmjenska nastava odvija se i u dvije improvizirane učionice. Kako je dogradnjom obuhvaćeno dvije tisuće kvadrata, unutar škole trebao bi proraditi i dječji vrtić, uključujući jaslice. Uz sve to, izgradnja novog dijela škole planirana je između postojeće škole i nove školsko-sportske dvorane, tako da učenici, jednom kad se preobuju u školske šlape, više se ne bi trebali preoblačiti sve do odlaska kući.

U matičnoj školi 200-tinjak učenika

– Matičnu školu trenutno pohađa 198 učenika, a na ovaj način stekli bi se uvjeti za održavanje jednosmjenske nastave za njih 300-injak, što bi osiguralo sve naše potrebe za idućih nekoliko godina. S obzirom da bi vrtić i škola bili u istoj zgradi, sigurni smo i da se naši vrtićarci ne bi imali strah od polaska u školu. U Veliko Trojstvo dolazi sve više mladih obitelji, jer trend je raditi u gradu, a živjeti u manjoj, mirnijoj sredini. Na ovaj način obitelji koje dosele u našu općinu imat će sve uvjete života u gradu – poručuje Bastijančić Erjavac. Dodaje kako se predviđa rekonstrukcija postojećih 390 kvadrata škole, te izgradnja novih učionica te pripadajućih sanitarnih čvorova i zbornice. Valja reći i kako Općina Veliko Trojstvo upravo mladim obiteljima nizom mjera uvelike olakšava život. Osim jednosmjenske nastave, u Velikom Trojstvu postoji i cjelodnevni boravak, a roditeljima predškolske djece, baš kao i Grad Bjelovar, plaća 70 posto ekonomske cijene u vrtiću. Vrijedi napomenuti i kako je Županijska skupština na svojoj posljednjoj sjednici dala suglasnost Osnovnoj školi Veliko Trojstvo na pravo građenja tijekom idućih 99 godina bez naknade, što je bio jedan od preduvjeta za apliciranje projekta na EU fondove.

I. Kokoruš