Dok se odrasli bave politikom i novcem, malena Miša Kožić, 9-godišnjakinja iz Bjelovara, u misiji je spašavanja napuštenih životinja. Učenica drugog razreda ljubav prema životinjama je naslijedila od majke veterinarke, Daše Častek, a djelomično ga je razvila sama. Djecu se ljubavi ne može učiti, već je ona nose u sebi a ono što je ona učinila kada joj se ukazala prilika, samo je potvrdilo tu tvrdnju. Miša je, naime, uoči proslave svog osmog rođendana svim svojim prijateljima, bez znanja svojih roditelja, rekla kako joj ne trebaju kupovati darove, već da na proslavu svi donesu hranu za napuštene pse koje će ona darovati u azilu. Nemalo se iznenadila i mama Daša kada je zaprimila pozive zbunjenih roditelja kojima je prva pomisao bila kako njihovi psi, također udomljeni, nemaju što jesti.

-Nakon primljenih poziva bila sam jako zbunjena pa sam morala razgovarati s Mišom. Ne mogu opisati kakav sam ponos osjetila kada sam shvatila kako je moje dijete samoinicijativno došlo na ovakvu ideju – govori Daša, dok se iza njenih leđa na prostranom travnjaku Miša bavi onim što najviše voli, igranjem sa psima. Godina je prošla, a pred vratima je bio Mišin deveti rođendan. Ovaj put, dogovorile su se, pokloni su za nju. Skupa su izradile pozivnice koje je Miša sutradan podijelila svojim prijateljima u školi uz mali dodatak. Čim je došla u školu, Miša je na svaku od njih napisala napomenu: “Donijeti hranu za pse!” Još jedna uspješna godina za Mišu, ali i za mnoge pse koje je Miša ponovno razveselila svojim nesebičnim činom.

 Prijatelji za odrastanje

Pozadinska priča ljubavi prema psima i ostalim životinjama seže tek nekoliko godina unazad. Prekrasna djevojčica Miša bila je jako povučena i sramežljiva te bi se u većoj skupini djece uvijek držala po strani. Njezina majka Daša sjetila se savršenog riješenje i odlučila da će Miša dobiti psa, a jedini je uvjet bio da on bude udomljen. Napisala je pismo nekolicini azila s napuštenim psima, objašnjavajući situaciju te naglasila kako za Mišu ne želi samo psa, već društvo za odrastanje, prijatelja i potporu kroz život. To su i dobile. Mješanka Milica, boje srne, kako voli reći Miša, tek šest mjeseci stara, došla je u Mišin dom i sve promijenila. Kroz svakodnevne šetnje s Milicom i Miša se oslobodila, sklopila mnoga prijateljstva i postala pravi veliki dobročinitelj. Osim činjenice da je priskrbila hranu za napuštene pse, zanimljiv je i utjecaj koji Miša ima na ljude u svojoj okolini.

 Primjer drugima

Sama nam je tako ispričala o tome kako je njezina najbolja prijateljica Hana, nakon što je upoznala Milicu, nagovorila svoje roditelje da i oni udome psa. Sjeća se i kada je na kiši kod tržnice vidjela macu pa ju je s tatom ponijela kući i udomila. Čak je i Mišina baka udomila malenog mačića kojemu je dala ime Petra. Niz je ovakvih situacija, a njezina glavna partnerica i pomoćnica u svemu jest mama Daša. Ni same ne znaju koliko su zajedno pasa, mačića, ali i vrabaca i golubova spasile s ceste, oprale, nahranile i na kraju udomile. Mišu razveseli svaka životinja kojoj može pomoći, ali ne razumije zašto ih je toliko napušteno.

– Nije mi jasno kako netko može ostaviti životinje samo tako, to nije lijepo. Oni su kao i ljudi, trebaju im pomoć i ljubav. Ja ne mogu ni pored malene ptičice proći, a da joj ne pomognem pa smo jednoj mama i ja čak gnijezdo radile. Kada se sjetim svih tih napuštenih životinja koje je netko ostavio, jako se rastužim – tužno govori Miša. Ona i njena majka posebno su zahvalne svojim susjedima koji im ne prigovaraju zbog svih životinja koje se tek na kratko zaustave kod njih, dok im ne nađu novi dom. Sve njih prihvaćaju i Milica te najnoviji član obitelji, Viki. Nema sumnje kako bi i mnogi odrasli mogli puno toga naučiti od malene Miše koja će, otkriva nam, kad odraste biti, a što drugo, nego veterinarka!