BJELOVAR – Zahvaljujući velikom srcu domaćih obrtnika mnogi građani oskudnih mogućnosti imali su dostojanstveniji Uskrs. Iako je gotovo polovina njih morala zatvoriti svoja vrata i trpe nezapamćenu krizu, nekolicina bjelovarskih obrtnika se udružila u humanitarnoj akciji i darivala siromašnije sugrađane. Proteklog četvrtka tako je podijeljeno stotinu porcija ćevapa, isto toliko paketa kolača, a obol akciji dalo je i Gradsko društvo Crvenog križa. Osim što su njihovi volonteri i djelatnici na 40-tak adresa podijelili pripremljene obroke u pakete su dodali jabuke, te salatu i svježi sir. Akciju je pokrenuo bjelovarski ugostitelj Damir Pavec nakon što je Hrvatska obrtnička komora preko Županijske komore bjelovarskom udruženju uplatila četiri tisuće kuna.

-Mnogi su morali zatvoriti svoja vrata. No, unatoč tome pronalaze načine da pomognu siromašnima. Za sada se odazvalo pet obrtnika i na neki način smo oplemenili novac koji je poslao HOK. Vjerujem da će nas u sljedećim akcijama biti i više – kaže Pavec.

HOK isti iznos komorama namjerava uplaćivati i sljedeća dva mjeseca, a bjelovarski obrtnici ga misle iskoristiti na isti, humanitarni način. Da je takva pomoć mnogima više nego dobro došla potvrdio je Ivan Bosanac, jedan od korisnika Gradskog društva Crvenog križa.

-Jako je teško. Imam bolesno dijete koje je već 15 godina u krevetu i umirovljenik sam, a zna se kako su mirovine male – kaže Bosanac.
No, topli obroci i kolači nije sve što su domaći obrtnici darivali siromašnijima ovih blagdana. Na Veliki petak u suradnji s Gradom Bjelovarom i Centrom za socijalnu skrb podijelili su 16 poklon pakete djeci u udomiteljskim obiteljima, a 1500 kuna doznačili za borbu protiv koronavirusa i Udruzi „Iris“ koja vodi Sigurnu kuću.

-Obrtnici su poznati humanitarci u teškim trenucima. To su i bili i ostali – ponosna je svoje kolege predsjednica Udruženja obrtnika Bjelovar Gabrijela Marija Patačko