Udruga osoba s invaliditetom Grubišnoga Polja osnovana je prije četiri godine, broji 75 članova i okuplja osobe s invaliditetom, djecu s poteškoćama u razvoju kao i osobe oboljele od kroničnih malignih bolesti, a ove godine Udruga je ostvarila veliki uspjeh i osigurala je osobne asistente za korisnike kojima su potrebni.
-Do sada je naša Udruga imala dva asistenta, a od 1. travnja zaposlili smo pet novih asistenata i voditelja projekta. Naime, preko europskih fondova osigurali smo pomoć za osobe s invaliditetom, a time i privremeno zaposlenje za njihove asistente – kaže nam Alenka Soldan, tajnica Udruge i voditeljica projekta. Dodaje da je stiglo rješenje Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku kojim je odobren projekt pod nazivom Osobni asistent u Grubišnom Polju i koji će trajati 24 mjeseca.
-Tim projektom dobili smo 581 tisuću kuna bespovratnih sredstava od Europskog socijalnog fonda Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014 – 2020 i s tim novcem smo zaposlili pet novih asistenata i voditelja projekta. Aktivnosti ovog projekta su pružanje neposredne potpore i pomoći osobama s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta i osobama s mentalnim oštećenjima i intelektualnim poteškoćama u provođenju aktivnosti svakodnevnog življenja i samozbrinjavanja u cilju unapređenja kvalitete življenja osoba s invaliditetom, povećanja socijalne uključenosti i sprečavanja institucionalizacije – pojašnjava Soldan. Dodaje da je Udruga ovaj projekt prijavila potpuno samostalno i da je priprema projekta bila složena i opsežna.
-Imali smo mnogo radionica i prikupljanja podataka. Svi smo dali svoj maksimum i na kraju se trud isplatio. To je zaista velika stvar za naše korisnike i ta sreća i to zadovoljstvo naših korisnika je ono šta nas najviše motivira u našem radu – skromno kaže Soldan te dodaje da oduvijek svi članovi pomažu i podupiru jedni druge.
-Ovo je zapravo već drugi projekt na koji smo se prijavili i prošli. U prvom projektu Udruga je osigurala dva asistenta za korisnike, a ovim pet što je bio minimum da Udruga bude samostalni nositelj projekta. Od samog osnivanja naša Udruga organizira mnoge aktivnosti, a stalno pomažemo i našim članovima pri ostvarivanju svojih prava – naglašava Soldan. Također kaže da su i mnogi roditelji čija djeca imaju poteškoća u razvoju članovi Udruge i da mnogo pomažu.
-Na početku su naše aktivnosti slabo dolazile do naših građana, ali mislim da se sada polako situacija mijenja i da će nam građani stajati na raspolaganju jer svi zajedno trebamo pomagati najosjetljivijima – zaključuje Soldan.