BJELOVAR – Rijetku poslovnu priliku za sebe, ali i za cijeli bjelovarski kraj izborili su u tvrtki Nopus. Uskoro u svojim proizvodnim halama u bjelovarskoj poslovnoj zoni, kreću u proizvodnju robota. Radit će ih za jednu njemačku firmu koja u toj branši ima veliko iskustvo i pionir je u tom poslu. Ima oko pet tisuća zaposlenih i vlastite tvornice diljem svijeta. Nopus će im biti jedini vanjski partner. Prvog robota Nijemci su proizveli još daleke 1973. godine za bolnicu, a sada su povjerenje poklonili bjelovarskim stručnjacima koje je prije par godina okupio Niko Nikić, koji i sam živi na relaciji Bjelovar – Njemačka.

Rasadnik inženjera

Želja mu je, kaže, od Bjelovara, središta Bjelovarsko-bilogorske županije, napraviti rasadnik mladih inženjera koji će u budućnosti znati odgovoriti na sve zahtjeve visokotehnoloških dostignuća. U Pakračkoj ulici u Bjelovaru do sada su razvili i u mnoge zemlje već isporučili razne vrste automatiziranih strojeva. Povjerenje su stekli i od velikog Siemensa. Izrada robota je stepenica više i veliki izazov za cijeli Nopusov tim stručnjaka, ali, kažu u toj tvrtki, posla se ne boje. Ulaganje u znanje njihov je najveći moto što i dokazuju svakodnevnim radom u svom edukacijskom centru, s budućim stručnjacima domaćih fakulteta i srednjih škola.

– Sretni smo što smo uspjeli uvjeriti Nijemce da smo sposobni za tako veliki i složen posao. Nedavno su posjetili Bjelovar i našu firmu. Odluku su donijeli tek kada su se detaljno uvjerili u ono što mi radimo i s čime raspolažemo. Izuzetno smo počašćeni tim povjerenjem jer Nijemci su poznati po svom odgovornom i strogom pristupu svakom poslu pa se nadamo da su iste kvalitete prepoznali i kod nas. Već za koji dan ponovo će doći u Bjelovar i s našim inženjerima početi stvarati uvjete za pokretanje velike proizvodnje. Za sada znamo da im moramo isporučiti 200 robota koji se koriste u raznim industrijama, ali i ustanovama. Pogotovo sada kada kontakt među ljudima mora biti sveden na najmanju moguću mjeru robotski sustavi su jedino rješenje – objašnjava Nikić.

Namjeravaju zaposliti 150 radnika

Automatizacije je neminovnost novog vremena, a u Nopusu su po tom pitanju daleko ispred mnogih u Hrvatskoj. Najnovijim poslovnim uspjehom nadaju se da će osigurati posao za oko 150 radnika koje namjeravaju zaposliti. Međutim, pogoni kojima sada raspolažu postaju premali i u kratkom vremenu moraju pronaći dodatne prostore. – Neka rješenja imamo i nadamo se da ćemo naići na pomoć u ovom gradu i županiji. Već neko vrijeme u pregovorima smo za nekretnine koje sada većinom stoje neiskorištene. Bude li razumijevanja za strani kapital i ulaganja u Bjelovar siguran sam da ćemo jednog dana svi zajedno biti ponosni jer znanje koje će od vrsnih stranih stručnjaka imati priliku ovdje naučiti mnogi mladi ljudi, nitko im nikada neće moći oduzeti, a to je vrjednije od svega. Uz to svi poslovni ljudi koji će kod nas dolaziti boravit će u ovom kraju i ovdje trošiti, a to je također veliki benefit – siguran je Nikić.