Dječji vrtić “Ciciban” prvi je vrtić u Republici Hrvatskoj koji je stekao titulu “Vrtić – Prijatelj dojenja”. Naime, ovih dana iz Ministarstva znanosti i obrazovanja stiglo je službeno odobrenje za provođenje posebnog projekta kojemu je svrha edukacija i promocija dojenja. Na nedavno održanoj službenoj tiskovnoj konferenciji ravnateljica “Cicibana” Senka Ivanušec zahvalila je predstavnicima Grada na svesrdnoj podršci u pripremama za stjecanje spomenute titule, kao i Udruzi “Za zdravo i sretno djetinjstvo”, na čelu s pedijatricom Marijom Čatipović .

Autorice projekta su pedagoginja vrtića Branka Biketa Caktaš, zdravstvena voditeljica Dalija Krnjak i ravnateljica Ivanušec, a najvažniji njegov segment je promicanje i podrška dojenja, prvenstveno majkama mališana iz “Cicibana”. Jasličko razdoblje je kritična točka za svaku dojilju te će zadaća vrtića ubuduće biti educirati majku i pružiti joj podršku u nastavku dojenja. U planu su razne aktivnosti, igraonice i edukacije koje će se održavati u prostorijama vrtića, ali za sve dodatne informacije stručnjaci iz “Cicibana” majkama će na raspolaganju biti i telefonski.

– Ovim korakom želimo biti prepoznatljivi u Hrvatskoj jer se radi o jedinstvenom i prvom takvom projektu na našem području. Bitno je također naglasiti, kako ovaj korak za Bjelovar zapravo znači kontinuiranost u promicanju dojenja – naglasila je Ivanušec. Pedijatrica Marija Čatipović pohvalila je inicijativu vrtića, naglasivši kako su zaposlenici već prošli edukaciju na zagrebačkom Svetom Duhu, ali i da će tijekom godina konstantno nadograđivati znanje, a najavila je i mogućnost uvođenja edukacije dojenja i u osnovne škole.

Valja naglasiti kako je Dječji vrtić “Ciciban” i otprije poznat po projektima po kojima je bio prvi, ne samo u našoj sredini, već i na nacionalnoj razini. Upravo je “Ciciban”, inače prvi privatni vrtić i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, svojedobno bio prvi hrvatski vrtić sa svojom službenom web stranicom, a odnedavno s roditeljima svojih mališana komuniciraju i putem jedinstvene internetske platforme Dinamikom. Od samog osnutka u vrtiću veliku pozornost posvećuju posebnim potrebama svoje djece pa još 2002. godine, primjerice, uvode redovne logopedske tretmane, ali i posebne programe za darovitu djecu.

Vrtić je to koji se bavi izdavaštvom, u kojem se promiče ekologija, uči o ljudskim vrijednostima i dr., a sve to prepoznale su brojne institucije iz kojih su na adresu “Cicibana” tijekom svih ovih godina pristigle brojne nagrade i priznanja, uključujući i najviša priznanja Grada Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županije.