Oni su mladi i ambiciozni, a iza njih stoji veliki uspjeh! Hrvatski startup Top Digital Agency pravi je primjer da se trud i rad isplate. Danas, kada se velik broj mladih iseljava iz Hrvatske, oni su ostali, i okupili pola svijeta u jednom timu. Sjedište tvrke je u Zagrebu te broje 18 članova tima (uključujući vanjske suradnike i konzultante), a pojedini članovi dolaze iz Južnoafričke Republike, Indije i Amerike.

Što je Top Digital Agency i čime se bave? TDA je online platforma koja spaja kompanije i njihove projekte s digitalnim agencijama koje svojim znanjem i iskustvom provode projekte u djela. Platforma se temelji na ideji da kompanije i digitalne agencije mogu raditi zajedno neovisno o tome gdje se nalaze – sve što im treba je mjesto gdje će se upoznati.

Da uspjeh ne dolazi sam od sebe, to vam upravo oni mogu potvrditi. Mladi i ambiciozni članovi pridružili su se timu za vrijeme ili odmah nakon završetka fakulteta. Trudom, radom i svježim idejama odveli su TDA na TechCrunch Disrupt 2018. (San Fancisco, SAD) – jedan od najbitnijih događanja u godini za startup svijet. Nakon toga upali su u istaknute startup-e sa prezentacijskim štandom na Web Summit-u, koji je jedno od najvećih tehnoloških događanja u svijetu sa svojih 70 tisuća posjetitelja. Niz uspjeha se nastavlja, pa je tako sredinom veljače ove godine TDA odabran u TOP 50 startupova u svijetu prema Startup Grind-u. Startup Grind globalna je konferencija za poduzetnike, startupove, inovatore te investitore koji dijele osobne priče o svom putu ka uspjehu.

TDA je u samo 26 sati od javnog otvaranja kampanje prikupio nešto više od 3.1 milijuna kuna

TDA je krajem veljače lansirao crowdfunding kampanju na platformi Funderbeam koja pomaže privatnim tvrtkama s visokim rastom pri financiranju poslovanja. Platforma pomaže osnivačima prikupiti financijska sredstva, osigurava pristup – i jedinstvenu likvidnost – ulagačima kapitala u ranoj fazi. Minimalni cilj kampanje bio je prikupiti 300.000€, a maksimalni je iznosio 400.000€.

Kampanja je javno objavljena 21. veljače, a dozvoljeni period trajanja je 30 dana. U prvih 12 sati od lanisiranja kampanje, TDA je prikupio više od minimalnog cilja odnosno 109%. TDA je kampanju zatvorio u samo u 26 sati, te na taj način postavio rekord na Funderbeam-u za najbrže prikupljena investicijska sredstva.

Bjelovarčanin voditelj tima

Zanimljiva je činjenica da je u timu i mladi Bjelovarčanin Domagoj Hruškar. Domagoj je Head of Growth u TDA te uspješno vodi tim od 18 ljudi. Pod njegovim vodstvom TDA je osvojio nagradu kao najbolji startup 2018. godine.

-Budući da sam dio TDA od samih početaka znao sam da nam se smiješi uspješna budućnost. Iako smo čekali na taj trenutak neko vrijeme jako sam sretan što moj tim napokon vidi plodove našeg zajedničkog truda i rada, pogotovo jer je naš tim mlad i internacionalan. Zanimljivo je osjetiti dvije različite energije u uredu. Pola ureda su Hrvati koji žele pokazati je sve moguće iako se kao država ne nalazimo u dobroj situaciju, dok su druga polovica stranci koji žele živjeti u Hrvatskoj i raditi u TDA jer obožavaju naš stil života i pristup poslu. Ta kombinacija je doista neobična, no pokazala se kao izvrstan pogodak. Smatram da je sjajno da se i jedan Bjelovarčanin našao u ovoj uspješnoj priči jer znam da je i moj grad prepun izvrsnih poslovnjaka. – izjavio je Domagoj.

Nakon ove investicije, ostaje samo vidjeti što će još proizaći iz Top Digital Agency-ija. Investicija je dobar vjetar u leđa, a svojim rezultatima dokazali su da im je samo nebo granica. Za TDA ćemo još čuti, to je sigurno. (Diana Cokarić)