BJELOVAR – Među 55 radova iz Hrvatske, koji će našu zemlju predstavljati na najvećoj međunarodnoj umjetničkoj smotri za najmlađe, Međunarodnoj izložbi dječje likovne umjetnosti Lidice 2019., čak je šest iz Bjelovara. I svih šest izradili su maleni polaznici Dječjeg vrtića “Ciciban”. Ta odgojno-obrazovna ustanova prije nekoliko godina na Lidicama je već dobila priznanje za rad tadašnjeg polaznika vrtića Marka Rakocija, kojemu je mentorica bila odgojiteljica Martina Kovač.

I to je bio poticaj da “Ciciban” i u godinama koje su uslijedile sudjeluje na natječajima za ovu međunarodnu smotru, na koju svake godine pristigne gotovo 30 tisuća dječjih radova iz cijeloga svijeta. Ove godine u najuži krug ušli su radovi Ramone Bezenšek, kojoj su mentorice odgojiteljice Ivana Filipan i Ivana Drenovac, Filipa Mihalineca, mentorice Danira Dozan Tušek i Biljana Mikičić, Dominika Mrazovića, mentorica Andreja Orešković, Mateja Bileka, mentorica Anita Grünhut, te Patrika Tabara i Nere Štefanec, kojima je mentorica Svjetlana Kuserbanj.

Uloga odgojiteljica

Ne treba posebno isticati koliko su u “Cicibanu” ponosni na svoje malene umjetnike, ali i na njihove mentorice bez kojih, napominje pedagoginja Branka Biketa-Caktaš, ovakav uspjeh ne bi bio moguć.
-U ovakvim situacijama, naravno, prije svega do izražaja dolazi kreativnost najmlađih, ali izuzetno je važna uloga odgojiteljica koje na primjeren način potiču djecu na stvaralaštvo. One ne smiju intervenirati u sâm rad, ali potiču djecu da razmisle o strukturi, odabiru tehnika i o samom doživljaju teme – pojašnjava Biketa-Caktaš, dodajući kako je upravo zbog toga samoj izradi likovnih radova u vrtiću prethodila ozbiljna priprema. Tema ovogodišnjeg natječaja bila je kemija pa su kroz pripremu mališani imali priliku naučiti puno novih stvari o toj znanstvenoj disciplini.

-Puno smo razgovarali i istraživali o kemiji na internetu i enciklopedijama, a izveli smo i pravi kemijski eksperiment s kiselinom i lužinom. Neka djeca su već imala određena saznanja o toj temi, no neka su doznala puno novih stvari koje su iz iznenadile i začudile, poput činjenica o pojavi kemije u svakodnevnom žvotu, u hrani, lijekovima i sl. Veliki interes izazvala je i priča o alkemiji pa je bilo djece koja su stvarala upravo na tu intrigantnu temu – pojašnjava odgojiteljica Svjetlana Kuserbanj.

Zahtjevne tehnike

Ono u čemu se dodatno ocrtava kreativnost malenih i velikih iz “Cicibana” je i šarolik odabir likovnih tehnika koje su se koristile pri izradi radova. Uz svima poznate drvene bojice, tempere i tuš, mališani su odlično savladali i druge, kompliciranije tehnike, kao što su grataž ili monotipija.

-Pritom su djeca pokazala veliko strpljenje i upornost. Primjerice, slike u grataž tehnici izrađivali smo nekoliko dana jer one podrazumijevaju prvo nanošenje pastela na podlogu, na koje potom stavljamo sloj tuša. Nakon toga čekamo da se slika osuši, nakon čega slijedi struganje drvenih štapićem. Iako je riječ o postupku koji traje, djeci je bio jako zanimljiv i zabavan – kaže odgojiteljica Ivana Filipan. Slično uzbuđenje kod malenih umjetnika izazvalo je i upoznavanje s monotipijom koja se radi uz pomoć otiska na keramičkim pločicama.

-Riječ je o tehnikama kojima se ne služimo svakodnevno pa su zbog toga djeci one jako zanimljive – priča nam odgojiteljica Andreja Orešković.
Zbog uspjeha svojih malenih kreativaca sretni su i ponosni i svi drugi zaposlenici i polaznici “Cicibana” pa, osim samih odabranih radova, put Lidica ovih dana iz Bjelovara putuje i pregršt dobrih vibracija i želja. Već samo sudjelovanje na prestižnoj likovnoj smotri uspjeh je sam po sebi pa kreativni vrtićarci i njihove odgojiteljice zaslužuju veliku pohvalu za jedinstvenu promociju svoje sredine na svjetskoj razini.

Stalno dostupni likovni materijali

U Dječjem vrtiću “Ciciban” od samih se početaka velika pozornost posvećuje upravo likovnom stvaralaštvu.
-Na žalost, nakon vrtića djeca imaju sve manje prilike raditi na svom likovnom i općenito umjetničkom talentu, s obzirom da u osnovnoj školi imaju svega jedan sat likovne kulture te jedan sat glazbenog. Kod nas je drugačije. U našem vrtiću materijali za likovno stvaralaštvo dostupni su im u svakom trenutku, a naše odgojiteljice i stručni tim stalno su im na raspolaganju te ih nastoje pravilno usmjeriti, poticati i pomoći im u svladavanju određenih tehnika – napominje pedagoginja B. Biketa-Caktaš.