Mala škola rukometa na velika vrata vraća se u Bjelovar. Zahvaljujući entuzijazmu predsjednika Rukometnog kluba Bjelovar, poduzetnika i bivšeg rukometaša Darija Kudumije i njegova tima te suradnji s novopečenom gradskom upravom, gradonačelnikom Darijem Hrebakom i pročelnikom Milanom Matekovićem, ove godine broj malih sportaša višestruko je porastao. S organizacijske strane, broj malih rukometaša povećan je zbog dva ključna razloga – umjesto samo u školsko-sportskoj dvorani, klinci rukometne treninge od ove sezone imaju u svim školsko-sportskim dvoranama, a ujedno su i termini treninga prilagođeni njima, odnosno njihovim roditeljima. Jedna od velikih novosti jest i ta da djevojčice i dječaci, po uzoru na skandinavsku praksu, treniraju zajedno.

Rukomet za vrijeme nastave

Umjesto u večernjim satima, treninzi se održavaju ili za vrijeme nastave ili u sklopu produženog boravka. U Maloj školi rukometa, pojašnjava voditelj Davor Lamza, sudjeluje sedam bjelovarskih škola – četiri bjelovarske, uključujući i područne škole u Gudovcu i Ždralovima te škole u Velikom Grđevcu, Velikom Trojstvu i Rovšću.

Iako je Mala škola rukometa napravila veliki iskorak, još uvijek postoje određene „porođajne muke“ koje će se, nadamo, riješiti. Trenutno najveći problem, naime, imaju roditelji učenika iz II. osnovne škole. S obzirom da je riječ o školi koja nema dvoranu, tjelesni odgoj, pa i Mala škola rukometa, održavaju se u Sokolani II. No, zbog nedostatka slobodnih termina, jedan trening održava se u školsko-sportskoj dvorani IV. osnovne škole, što dio roditelja nije želio šutke prihvatiti.

 Zakinuti roditelji?

– Obraćam vam se kao majka djeteta koje ide u II. osnovnu školu Bjelovar. Na početku školske godine dobili smo obavijest kako će se dogoditi super stvar, a to je Mala škola rukometa po bjelovarskim osnovnim školama. Kako naša škola nema svoju dvoranu nego ju iznajmljuje za potrebe svojih učenika, tako su i treneri to pokušali organizirati kako bi djeca imala treninge u sklopu školske nastave, odnosno odmah nakon nje. Bilo je to odlično jer neka djeca su u produženom boravku, a druga žive u blizini pa im je opet zgodno otići na treninge. No, sada to više nije tako. Sramota da se treneri trude kako bi udovoljili djeci iz te škole, a nikog drugog nije briga da se pronađe rješenje i da se treninzi nastave u onim terminima u kojima su isprva bili – obratila nam se Marijana Križanec u ime roditelja, a e-mail jednakog sadržaja poslala je i u gradsku upravu. Odgovorio joj je Ivica Vrhovnik, viši stručni suradnik Grada Bjelovara.

– Grad Bjelovar kao jedinica lokalne samouprave ne može utjecati na organizacijsku politiku Male škole rukometa koja je zajednički projekt RK Bjelovar i ŽRK Bjelovar i kao takav ne može upravljati terminima škole rukometa. Žao mi je što vodstvo Male škole rukometa trenutno ne može uskladiti termine treninga, no ako se treneri trude kao što navodite, siguran sam da će se u skorije vrijeme naći zadovoljavajuće rješenje – odgovorio je Vrhovnik. S obzirom na najavu skorašnjih izmjena u sportu, pri čemu bi upravljanje športskim dvoranama Sokolana I i II trebalo preuzeti Gradsko poduzeće za upravljanje športskim objektima, za očekivati je i lakše usklađivanje termina za mališane, s obzirom na kvalitetnu suradnju Grada Bjelovara i RK Bjelovar.