Piše: Vedran Cindrić

U mjestu kraj Garešnice policijski službenici PU bjelovarsko – bilogorske pronašli su ilegalni laboratorij za uzgoj indijske konoplje u kojem su zaplijenili čak 1600 sadnica biljke indijske konoplje oko 15 cm visine. Također, u ilegalnom laboratoriju pronađena je i automatska puška s pripadajućih osam spremnika za streljivo, dvije ručno izrađene kubure i 139 komada streljiva različitog kalibra.

-Provedeno je kriminalističko istraživanje nad 38-godišnjim hrvatskim državljaninom, 44-godišnjim srpskim državljaninom, 43-godišnjom njemačkom državljankom kao i 46-godišnjim njemačkim državljaninom te 37-godišnjim bosanskoherecegovačkim državljaninom zbog sumnje da su počinili kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i prometa drogama te kazneno djelo nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari – izjavio je voditelj Službe kriminalističke policije Goran Tomić.

Velika zaplijena dogodila se kraj Garešnice

-Osnovano se sumnja da je 38-godišnji hrvatski državljanin nabavio opremu, materijal i tvari namijenjene uzgoju indijske konoplje u zatvorenom prostoru te opremu i materijal za preradu biljke indijske konoplje u drogu marihuanu i cannabisovo ulje. Također, sumnja se da je nabavio agregat kao zasebni izvor električne energije s rasvjetnim tijelima, ventilacijski sustav s uređajem za kontrolu temperature i vlažnosti zraka, ovlaživače zraka, tegle i zemlju nakon čega je na tavanu svoje kuće u mjestu pokraj Garešnice navedenu opremu instalirao i stavio u funkciju te započeo s uzgojem 1600 biljaka indijeske konoplje. U istom prostoru stavio je u funkciju improviziranu sušaru za cvjetne vrhove indijske konoplje dok je za usitnjavanje preostalih dijelova biljke koristio električni rezalicu – naveo je Goran Tomić.
Inače, vrijednost opreme ilegalnog laboratorija procijenjuje se na 200 tisuća kuna dok se zaplijenjena marihuana na crnom tržištu procijenjuje na milijun kuna.