Krajem prošle godine Društvo esperantista Bjelovara javnost je upoznalo s Planom rada za 2019. godinu, u kome najistaknutije mjesto ima obilježavanje rijetkog i nesvakidašnjeg jubileja − 110. obljetnice esperanta u Bjelovaru. Malo se gradova u Hrvatskoj može podičiti tako dugom tradicijom pa su bjelovarski esperantisti odlučili ovoj obljetnici posvetiti svoj tradicionalni skup „Esperantisti Bjelovara svome gradu”, koji će se sedmu godinu zaredom održati od 20. do 22. rujna, i ove godine kao prilog obilježavanju Dana Grada.

Dugogodišnja tradicija

− Željeli bismo za ovu prigodu okupiti veći broj hrvatskih esperantista, a svoj dolazak najavili su nam i brojni inozemni gosti. To je izuzetna prilika da okupimo i one Bjelovarčane i žitelje našega kraja, koji su nekada učili esperanto i bili članovima našega Društva, a takvih je zaista vrlo mnogo. Vrijeme je da šira javnost sazna o brojnim pojedincima zbog kojih je Bjelovar uspio esperantsko djelovanje očuvati kroz tako dugi niz godina, unatoč raznim društvenim uređenjima, koja su nužno nosila i odgovarajuće probleme, a vrlo često i zabrane djelovanja. Danas s ponosom možemo reći da imamo odličnu podršku u svim strukturama gradske i županijske vlasti pa je ovo možda najznačajniji trenutak u povijesti esperanta u Bjelovaru − kaže predsjednik Društva esperantista Bjelovara, Franjo Forjan.
Rujanska manifestacija ponudit će obilje sadržaja. Tradicionalno će se održati 7. natjecanje u recitiranju poezije na esperantu, priprema se bogata izložba pod nazivom „110. godina esperanta u Bjelovaru”, koju bi trebao ugostiti Gradski muzej, a ovakva obljetnica ne može proći ni bez prigodnih izdanja. Za ovu priliku planira se bogata monografija o esperantu u Bjelovaru i dokumentarni film o istoj temi.

Centralni program ipak će biti svečana sjednica, koja će se održati u subotu 21. rujna u Domu kulture. Na njoj će se dodijeliti priznanja najzaslužnijim članovima, nakon čega se priprema glazbeno-kulturni program, u kome će nastupiti domaći i inozemni umjetnici, od kojih svakako treba spomenuti HORKUD „Golub”, još jednu od dugovječnih gradskih udruga, sa čijim djelovanjem se u prošlosti često ispreplitao i rad esperantskoga društva.

Poziv građanima

Esperanto je, inače, nastao 1887. godine, a 22 godije kasnije, u travnju 1909., prvo esperantsko društvo u Bjelovaru osnovao je Fran Kolar-Krom, čovjek kojega za ovaj kraj veže porijeklo iz Sedlarice, mladost koju je proveo u Đurđevcu i zrela dob, tijekom koje je bio na službi u Bjelovaru te ovdje posijao sjeme međunarodnoga jezika. Zbog toga će sudionici bjelovarskoga skupa organizirati izlet u Đurđevac, gdje će se i službeno otvoriti novo sjedište Dokumentacijskog esperantskog centra, jedine esperantske arhivske institucije u Hrvatskoj, s kojom Bjelovarčani godinama surađuju i koja će povijesni materijal iz svoga fundusa staviti na raspolaganje za planiranu izložbu u Gradskom muzeju te za izradu monografije i filma.

Ali, ovdje nije kraj idejama za obilježavanje ovog rijetkog jubileja. Naime, na prošloj sjednici Organizacijskog odbora, održanoj 10. siječnja, predloženo je da se na kući u kojoj je živio najistaknutiji bjelovarski esperantist Vilim Polašek za tu prigodu postavi spomen-ploča. Iz Društva esperantista Bjelovar pozivaju sve koji su na bilo koji način povezani s esperantom da im se osobno jave u prostorijama Društva u Ulici Ivana viteza Trnskog br. 12 svakoga četvrtka od 10,00 do 12,00 sati ili elektroničkom poštom na esperanto.bjelovar@gmail.com.