Općina Veliki Grđevac kreće u Izmjene i dopune Prostornog plana koje bi trebala još malo “podebljati” godišnju naftnu rentu koju dobiva od INE. Naime, izmjenama se pristupa prvenstveno zbog granica eksploatacijskih polja ugljikovodika unutar obuhvata II. izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Općine Veliki Grđevac, te načina planiranja i planiranja izgradnje građevina vezanih na eksploataciju ugljikovodika.
– Novim zakonskim propisima sva eksploatacijska polja gdje se već vadi nafta ili plin ili gdje se istražuje podzemlje moraju biti evidentirani u prostornim planovima i zato se ide u ove izmjene. Mi na svom području imamo dva polja, kod Sibenika i Topolovice, koja se međutim prostiru i na podravsku stranu gdje su postrojenja za crpljenje nafte i plina. Stoga se do prošle godine naftna renta plaćala u tamošnjim općinama sve dok se izmjenama propisa nisu uključile i općine na čije se području nalaze polja. No, sada to sve treba uvrsiti i u Prostorni plan – kaže općinski načelnik Marijan Dautanac.
INA snosi troškove
U svemu je za Općinu dobra vijest da će sve troškove izmjena prostornog plana snositi INA kojoj je najviše u interesu da se polja ucrtaju kako bi mogli nastaviti istraživanja. Kako je riječ o ciljanim izmjenama sve bi trebalo biti gotovo jako brzo, a onda bi trebalo doći i do promjena iznosa godišnje naftne rente.
– Mi smo tek prošle godine počeli dobivati dio naftne rente i to je nekih stotinu tisuća tisuća kuna godišnje. Kada se sve ucrta očekujemo da bi taj iznos mogao biti i nešto veći. Za Općinu je to velika stvar jer imamo siguran izvor prihoda koji se mogu iskoristiti za poboljšavanje gospodarske konkuretnosti i turističke ponude na području naše općine – napominje načelnik Dautanac.
Kako se čini, crno zlato koje leži ispod površine Bjelovarsko – bilogorske županije tek se sada počinje iskorištavati u punom obimu, odnosno donositi korisii i stanovnicima koji žive na tom području.