Zahvaljujući Socijalnoj zadruzi Pružimo ruke te socijalnoj osjetljivosti i društvenoj odgovornosti tvrtke Ina, stanovnici Općine Zrinski Topolovac do sada su bogatiji za igraonicu namijenjenu predškolskom uzrastu koje će dvaput tjedno posjećivati i tamo voditi edukativne radionice dvije djelatnice Gradskog vrtića Bjelovar. Đurđa Adlešič, upraviteljica Zaklade, pojasnila je kako je osnovni cilj radionica pripremiti mališane za ulazak u školske klupe.
– Frapantan je podatak da stupanj razvijenosti Zrinskog Toplovca iznosi 33 posto, što znači da je tamošnji životni standard otprilike na jednoj trećini državnog prosjeka, a ni državni prosjek nije visok. Jedan od razloga ili posljedica toga je i niska razina obrazovanja. Mnogo je onih koji ne završe čak ni osnovnu školu jer nemaju dovoljnu razinu obrazovanja da uopće mogu pratiti nastavu i zato smo se odlučili na ovaj projekt – pojasnila je Adlešič pohvalivši Inu na brzoj i velikodušnoj reakciji. Ina je, naime, “pokrila” troškove opremanja radionice, ali i dolaska stručnih djelatnica Dječjeg vrtića Bjelovar.
Brza reakcija Ine
Zahtjev je, kaže Adlešič, poslala potkraj prošle godine, a odgovor je došao prije nego što se nadala. Marijan Mrkonjić iz Ine kazao je kako je ta tvrtka u svojoj 50-ogodišnjoj tradiciji pomagala i velika i mala mjesta, a njemu osobno draža su ona manja jer se tamo mnogo brže primijete rezultati. Ini i Zakladi Pružimo ruke zahvalio je i načelnik Slavko Došen, kazavši kako mu je jučerašnji dan najdraži u karijeri.
– Moje starije dijete ide u školu, a na radionicu sam upisala mlađe koje ima dvije i pol godine. Na području Zrinskog Topolovca mnogo je obitelji s malom djecom, ali previše smo raštrkani pa se ne družimo. Nadalje, mnogi od nas žive od poljoprivrede pa djecu ne možemo slati u vrtić i zbog toga što nam je Bjelovar daleko, a i zbog toga što je trošak prevelik Ovakva radionica stoga je idealna upravo za upoznavanje i druženje djece – kazala je Marijana Odobašić, jedna od mnogobrojnih majki koje su do posljednjeg mjesta ispunile prostoriju Općine prenamijenjenu u igraonicu.