Bjelovarska tvrtka Kronospan Cro, jedini hrvatski proizvođač iverice, u najvećem je investicijskom ciklusu u svojoj povijesti. O koliko je velikom ulaganju riječ, ponajbolje govore podaci iz godišnjeg izvješća tvrtke iz kiojeg je vidljivo da je vrijednost dugotrajne imovine samo u godinu dana povećana za vrtoglavih 200 milijuna kuna. Naravno, povećanje vrijednosti prati i otprilike jednako povećanje kreditnog zaduženja, otprilike jednako raspoređenog na kratkoročno i dugoročno zaduženje.

Zaradili osam milijuna kuna

– Zahvaljujući našem geostrateškom položaju te dugogodišnjem radu Hrvatska je prepoznata kao zemlja u koju vrijedi ulagati, pri čemu Kronospan Cro postaje jedina tvrtka u Kronospan grupi s najnovijom i najmodernijom tehnologijom za proizvodnju iverica u ovom dijelu Europe – stoji u komentaru Uprave. Investicijski ciklus, inače započet 2015. godine, nastavit će tijekom ne samo ove, već i iduće godine. Investicijsko ulaganje, pojašnjavaju u Upravi, bio je logičan slijed kako bi tvrtka opstala na tržištu, zadržala konkurentnost, poboljšala ekonomičnost i pratila trendove u proizvodnji. Tako je, primjerice, prije dvije godine započela uspješna suradnja i širenje na talijansko tržište, a koje se nastavilo i u ovoj poslovnoj godini. Unatoč pomalo teškoj ekonomskoj situaciji, društvo je uspjelo ostati likvidno i podmiriti sve svoje obaveze prema dobavljačima, ističe Uprava.

Što se pak samog poslovanja tiče, prije svega vrijedi napomenuti da poslovna godina u Kronospanu CRO počinje u listopadu, a završava krajem rujna. Ukupni prihodi 2016. godine iznosili su 236, a rashodi 228 milijuna kuna. Ostvarena je dobit nakon oporezivanja u iznosu od osam milijuna kuna.

Podsjetimo, Kronospan CRO na hrvatsko tržište ušao je 2004. godine kupnjom tvornice Iverica koja je tako postala dijelom međunarodne grupacije Kronospan, svjetskog lidera u proizvodnji drvenih pločastih materijala koji od 1989. godine mnogo ulaže u industriju srednje i istočne Europe.