Jučer je Gradski muzej imao čast ugositi Đuru Sedera, zagrebačkog slikara, pjesnika i akademika koji je u Bjelovar došao otvoriti svoju izložbu, a ujedno i proslaviti 90 rođendan. Na izložbu su došli brojni uzvanici i gosti, a ovog vrsnog umjetnika posebno emotivno je pozdravio ravnatelj muzeja Milan Pavlović kojemu je Sedar svojevremeno bio i profesor.

-Ovo je poseban dan za naš muzej jer imamo priliku ugostiti jednog iznimno velikog umjetnika koji je i pjesnik i slikar. Sedar je već u 50-ima prolazio kroz sve pravce slikarstva. Izgradio je jedan posebni duhovni svijet na platnu. U Europi čak ne znam nikoga tko ima takvu snagu erupcije boja i doživljaja kao što imaju njegova djela – naglasio je ravnatelj Milan Pavlović. Na upit kako to da i u 90-oj godini života i dalje slika, akademik Sedar je skromno odgovorio.

-A što ću drugo raditi, to je ono što me ispunjava.

Izložba ovog velikana hrvatskog slikarstva otvorena je do 9. prosinca 2017. godine u Gradskom muzeju. Polovica radova sakralne su teme dok su ostali radovi pretežno motivi figura u neutralnom prostoru ili u pejzažu. (vec)v