Stanovnici Mjesnog odbora Stjepan Radić ovih dana imaju razloga za slavlje. Gradske vlasti, sudeći prema novom prijedlogu izmjene Generalnog urbanističkog plana, napokon odustaju od izgradnje niskoenergetskih kuća na livadi između Mohorovičićeve i Ulice Željka Markovića. Podsjetimo, još potkraj 2011. godine, gradski vijećnici izglasali su DPU Jugozapad prema kojemu su je na spomenutoj livadi trebalo izniknuti naselje niskoenergetskih kuća. Kao kompenzaciju za izgradnju stambenog naselja stanovnicima se tada nudilo rješenje u obliku zelenih površina, parkova i dječjeg igrališta, no oni ga nisu željeli prihvatiti. Ta je livada, govorili su i tada i danas, da je to „zelena oaza u centru grada” da bi bila prava šteta da se zatre stambenim objektima.

Grad nije feud

– Naš je legitimni interes za sve što se oko nas, a posebno u našoj neposrednoj blizini događa. A kad kažemo na gradsko zemljište, gradski parkovi i zelenilo, kupalište ili igralište onda to promišljamo kao javno dobro svih građana grada Bjelovara koji plaćaju poreze, prireze, doprinose, takse i ine daće. Nikako to nije vlasništvo ili feud ili leno aktualnih gradonačelnika, ni dogradonačelnika niti inih pročelnika raznih službi koji su samo servis, ili bi to trebali biti, građanima na uslugu u jednom aktualnom političkom vremenu. Nadamo se da će europski vjetrovi koji već pušu ovim prostorima razbistriti do kraja te pojmove i odnose – napisao je sada već davne 2011. godine Nenad Majcan, kao predstavnik tamošnjih stanovnika, a njegove izjave i danas su aktualne. Iako stanovnici tada nisu uspjeli spriječiti izmjenu prostorno-planske dokumentacije, čini se gradski vlastodršci promijenili mišljenje nakon iznimno slabog odaziva na raspisani natječaj o prodaji parcela za izgradnju niskoenergetskih kuća.

Bez interesa za kupnju parcela

Stanovnici Mohorovičićeve i Markovićeve tada su jasno dali do znanja da kupci parcela neće uživati njihovu dobrodošlicu. Prema izmjenama GUP-a, DPU 29 sada se stavlja izvan snage, a buduća namjena i način gradnje u tom dijelu grada bit će zelenilo, sport i rekreacija. Željko Pavleković, predsjednik MO Stjepana Radića, u vrijeme raspisivanja natječaja za prodaju parcela namijenjenih stambenoj izgradnji, kazao je kako građani već godinama upozoravaju Grad na problem, ali bez nekog uspjeha.

– Građani i vijeće mjesnog odbora reagiraju već otprilike devet godina na ovaj problem i konstanto traže da se to područje prenamjeni u zelenu zonu, što je nekada i bilo. Četiri-pet godina je to stajalo na nekakvom ledu i ne znamo zašto se sada dva mjeseca prije izbora odjednom krenulo intenzivno tražiti nekoga tko će otkupiti parcele i početi graditi – pitao se tada Pavleković i upozorio da je Grad propustio šansu u kojoj se mogao povući i europski novac.

Propuštena EU šansa

– U međuvremenu, prije otprilike pola godine, izašao je i pogodan natječaj EU za projekt uređenja kvartova. Napravili smo prezentaciju za njega i utvrdili da je riječ o vrijednosti od oko milijun eura. Na našu žalost, na njega su se mogle javiti samo jedinice lokalne i regionalne samouprave kao nositelji. Mi smo ga proslijedili u Grad da razmisle i pokušaju reagirati i promijeniti GUP te da u partnerstvu s Udrugom za razvoj civilnog društva to zajednički odradimo. No, u šturom odgovoru dali su nam do znanja da nisu zainteresirani. Nakon toga smo službeno zatražili promjenu GUP-a i vraćanje toga područja u zelenu zonu. Dobili smo odgovor kako za to nema sredstava i da je to vrlo komplicirano, da je GUP donesen i da se po njemu mora postupiti – prepričao je gradske odgovore Pavleković.