Prošli tjedan počeli su radovi na postavljanju 4,5 kilometra 35 kilovoltnog dalekovoda od Malih Zdenaca do Grubišnog Polja zbog čega se promet tom dionicom državne ceste D5 odvija otežano jer se vozila propuštaju naizmjenično jednim kolničkim trakom. Riječ je o radovima koje umjesto HEP-a odrađuje tvrtka Energostatik sve kako bi mogao ispoštivati zacrtane planove i rokove projekta gradnje energane u grubišnopoljskoj Zoni malog i srednjeg poduzetništva.

-Riječ je o investiciji kojom planiramo o svom trošku izgraditi 4,5 kilometara 35 kilovoltnog kabela od Malih Zdenaca do Grubišnog Polja te uložiti u modernizaciju trafostanice koja će cijelom grubišnopoljskom području osigurati stabilnu i sigurnu distribuciju energije bez prekida i ispada koji se danas često događaju. Odlučili smo se na preuzimanje posla od HEP-a kako bi ubrzali posao, jer da smo čekali dug postupak javne nabave koju HEP mora provesti prije samog zahvata načekali bismo se, a time i poremetili rokove gradnje energane koje smo zacrtali, pojasnio je Laurent Sessa, voditelj gradilišta i direktor Energostatika.

Čvrsto je uvjeren da će opsežan projekt gradnje kogeneracijskog postrojenja na biomasu od 24 megavata sa sušarom za drvo kapaciteta 2600 kubika biti završen u zacrtanim rokovima odnosno za 24 mjeseca. Podsjetimo, riječ je investiciji ukupno vrijednoj 34 milijuna eura koja predstavlja trenutno najvrijednji industrijsko proizvodni pogon u Hrvatskoj.