Bjelovarski graničari Husari dobili su poziv od Viteškog alkarskog društva da sudjeluju na 303. Sinjskoj alci. Velika je to čast za naše Husare jer ova viteška igra koja se svake godine u kolovozu održava u Sinju poznata je i van hrvatskih granica, a upisana je i na UNESCO-v popis nematerijalne baštine Europe.

-Ovo je velika čast i iznimno smo ponosni što ćemo sudjelovati na ovoj posebnoj manifestaciji. Predstavit ćemo vojno – konjaničko nasljeđe bjelovarskog kraja u najboljem svijetlu – izjavio je Josip Trogrlić, zapovjednik povijesnih postrojbi. Kaže da ne mogu sudjelovati u samom natjecanju jer je ono predodređeno samo za rođenje Sinjane, ali da će sudjelovati u svečanim postrojavanjima i defileu povodom alke, bare i čoje.

Dug i težak put za konje

-Sada užurbano radimo na organizaciji. Idemo s deset konja i deset konjanika. Sveukupno će nas tamo biti 17-18 godina. Problem nam predstavlja transport konja. Posuđujemo prikolice za konje, ali mislim da ćemo se snaći. Također, neće biti jednostavno prevesti konje do Sinja jer to je put od 490 kilometara tako da planiramo po noći krenuti i onda u Lici često stajati i prošetati konje da izdrže put. Stajanja i šetnja konja se mora obaviti najmanje svakih 200 kilometara – objašnjava nam Trogrlić i poručuje da će nam se javiti direktno sa Sinjske alke na kojoj će po prvi put sudjelovati i Bjelovarčani. (vec)