Nizu uzbudljivih uspomena s mjesta koja su za života posjetili, poput Kine, Indije, Australije i dr., inženjerka, učiteljica i yoga majstorica, Bjelovarčanka Tamara Šegan Wharton i njezin suprug, Britanac James, odlučili su ovoga ljeta dodati još jednu avanturu. Nakon što su zbog Jamesova posla u automobilskoj industriji godinu dana živjeli u Japanu, supružnici su se iz Zemlje Izlazećeg Sunca u Tamarin rodni Bjelovar odlučili vratiti – motociklom.

Ruski mrgudi

-Kako James nije želio putovati u većim skupinama, a ja nisam mogla zamisliti da čitav taj put prođem na motociklu, zapravo se on cijelo vrijeme vozio na dva kotača, dok sam ja dio puta, od Vladivostoka do Vladimira nedaleko od Moskve, prošla čuvenom transsibirskom željeznicom koja me oduševila. Putovali smo paralelno, a kako sam kupila karte za noćna putovanja, preko dana smo imali vremena za obilaske i izlete na koje smo odlazili motociklom – priča nam Tamara, otkrivajući nam kako je prostrana Rusija ljepotom osvojila nju i supruga. Prekrasna priroda i rijetki, ali ogromni, megalomanski uređeni gradovi na istoku imaju svoje čari, kaže, baš kao i prostrane ceste na zapadu.

-Rusi na prvi pogled djeluju vrlo negostoljubivo, kao hrpa mrguda, no zapravo su vrlo susretljivi i dragi. Jedan Jamesov prijatelj motociklist iz Vladivostoka nam je, primjerice, ondje dao kontakt svojih prijatelja diljem rute kojom smo prolazili i ti ljudi su nam zaista bili na usluzi kad je bilo potrebno – kaže naša sugovornica. Mnoge stvari koje je vidjela na tom dijelu puta su je podsjetile na Hrvatsku.

-Ne biste vjerovali, ali usred Sibira smo naišli na sarmu koja je fina baš kao i naša, a začudilo me što sam u trgovinama nailazila na brojne Podravkine proizvode – kaže Tamara. Oduševila ju je, dodaje, i Moskva, i to velikom organiziranošću i redom.

Savršena Estonija

-Put kroz Rusiju „tempirali“ smo na 28 dana, s obzirom da se turistička viza može dobiti samo na mjesec dana. Da nije tako, sigurno bismo i duže uživali u ljepotama te zemlje. Nakon toga smo se uputili preko baltičkih zemalja, Poljske i Mađarske kući. Moram istaknuti da me u tom dijelu putovanja posebno oduševila Estonija, koja je svojevrsni miks Švicarske i Finske.

Riječ je o iznimno uređenoj zemlji u kojoj su napravljena čuda zahvaljujući europskim fondovima. Slična nam je po tome što se i ondje jedno vrijeme jako velik broj mladih iseljavao, međutim oni se danas opet vraćaju u svoju zemlju – kaže Tamara, dodajući kako će dugo pamtiti i sam početak putovanja, koji je supruga i nju odveo na jug Japana u kojem je priroda čudesna.
-Sveukupno smo na putovanju proveli sedam tjedana i prošli 16 tisuća kilometara. Sad malo odmaramo do zime, a onda planiramo na novo putovanje, ovoga puta biciklima. Destinaciju još ne znamo, ali ne sumnjamo kako će biti zanimljivo – zaključuje Tamara. (stm)