Prema godišnjem planu planinarenja Visokogorske sekcije HPD Bilogora Bjelovar u mjesecu svibnju planiran je posjet ukrajinskim Karpatima. Karpati su planinski lanac u srednjoj Europi dužine preko 1300 kilometara, a spadaju u mlade ulančane planine s najvišim vrhom od 2655 metara (Gerlachovsky štit).

-Planinarima HPD Bilogore nije prvi put da posjećuju Karpate. Dosad su obišli dio koji spada u zapadne Karpate i to 2009. u Češkoj, a 2012. godine najviše dijelove Karpata (Tatre) u Slovačkoj i Poljskoj. Ove godine kao logični slijed obilaska Karpata izabrani su istočni Karpati koji se protežu kroz krajnji zapadni dio Ukrajine (nazivaju se šumoviti Karpati). Ukrajinske Karpate još se naziva “zelenim biserom” Ukrajine. Oni predstavljaju lijepu kombinaciju šume, livada, pastira i ljudi koji žive u skladu s prirodom pa je posjet njima vrlo atraktivan – istaknuo je predsjednik HPD Bilogora i aktivni visokogorac Željko Vinković i dodao da se šarena ekipa za uspon na “svetu” Hoverla planinu, najviši vrh Ukrajine visok 2061 metara, sastojala od petoro Bjelovarčana, troje Čakovčana, jednog Varaždinca i planinarke iz Đurđevca.

-Za sam uspon i silazak iz sportskog centra Zarosliak sa 1250 metara nadmorske visine trebalo nam je malo više od četiri sata laganog hoda. Staza u donjem dijelu nije zahtjevna, a prolazi kroz prekrasnu smrekovu šumu uz potok koji opija svojom snagom. Nakon toga se izlazi na travnato – kameniti dio staze. Najzahtjevniji dio je dvjestotinjak metara pokriveno snijegom prije izlaza na široki prostrani vrh. Na vrhu dominira križ i jedan betonski spomenik, ukrajinska zastava i kameni obelisk sa grbovima svih ukrajinskih oblasti (županija).

Samo brdo je više nego prepuno brojnih Ukrajinaca koji uspon na goru Goverlu smatraju svojom nacionalnom obavezom i ponosom – kazao je Viković i dodao da je posebna zanimljivost ovog izleta da su u cijelosti, osim manjeg dijela putovanja kombijem, putovali vlakom krenuvši iz Koprivnice kroz Mađarsku uz Balaton do Budimpešte i dalje kroz Ukrajinu i nazad.

-Noći smo provodili u spavaćim kolima, dane u planini, a nakon toga u obilasku Kijeva, Odese i Lavova. Sedam napornih dana je ipak brzo prošlo te su šumoviti Karpati i ukrajinski gradovi ostali iza nas u prekrasnim sjećanjima – zaključio je Vinković.