Piše: Vedran Cindrić

Foto – Josip Vincelj, pomoćnik načelnika za sigurnost i preventivu i Vlado Benček iz Udruge tjelesnih invalida Bjelovar

BJELOVAR – Zbog učestalih dojava osoba s invaliditetom koji nisu bili u mogućnosti parkirati na mjesto koje je namijenjeno za njih odlučili smo danas u Bjelovaru provesti veliku akciju usmjerenu na nadzor nepropisnog parkiranja na mjestima rezerviranim za osobe s invaliditetom te provjeru valjanosti znaka pristupačnosti – izjavio je Josip Vincelj, pomoćnik načelnika za sigurnost i preventivu cestovnog prometa. Dodaje da će akcija obuhvatiti sve prilaze grada, centar Bjelovara i sve trgovačke centre.
-Kazna za nepropisno parkiranje na mjestu za invalide iznosi 700 kuna, a tjedno prosječno na području grada ispišemo pet takvih kazni, izjavio je Vincelj.

Problem zloupotrebe kartica za invalide

Vlado Benček iz Udruge tjelesnih invalida Bjelovar izjavio je da se invalidi iznimno često susreću s tim da im netko tko nije invalid zauzme parkirno mjesto i da je to nešto što se mora što prije promijeniti u svijesti građana.

-Takve stvari stvarno nisu primjerene. Najveći problem je posuđivanje kartica za invalide. Naime, mnogi građani koji nisu invalidi zloupotrebljavaju te kartice na način da ih posude od člana familije koji je invalid i onda parkiraju gdje žele. To se najčešće događa u centru grada i onda slušamo ‘izlike’ poput, samo sam stao na kratko u banku, poštu, a neki besramno kažu da su samo stali na kratko na kavicu – kaže nam Benček. Dodaje da invalidi ne traže dodatna parkirna mjesta u gradu, ali da žele da im se ne zauzimaju ona koja si namijenjena za njih.