Projekt Veleučilišta u Bjelovaru namijenjen standardizaciji studija Mehatronike na nacionalnoj razini u partnerstvu s četiri visokoškolske ustanove i Hrvatskom gospodarskom komorom prošao je procjenu kvalitete na EU natječaju. Odobren je u traženom iznosu od 2,8 milijuna kuna te će se u potpunosti financirati iz EU fondova.
Prvi je to projekt u kojemu je VUB nositelj, a ne partner, a tijekom dvije godine trajanja trebao bi povećati kvalitetu i dodatno poboljšati prepoznatljivost studija za čijim se diplomantima “otimaju” poslodavci.
Osim VUB-a, u projektu sudjeluju i sve ostale hrvatske visokoškolske ustanove koje imaju studij Mehatronike, a riječ je o Tehničkom veleučilištu Zagreb, Politehnici Pula, Veleučilištu u Karlovcu i Sveučilištu Sjever. Nakon dovršetka projekta koji će trajati dvije godine, student koji upiše Mehatroniku u Karlovcu i odluči preseliti u Bjelovar, bez ikakvih problema moći će nastaviti studirati. Usto, Mehatronika ne samo da će biti usklađena na području Hrvatske, nego i na razini Europske Unije.
Nadalje, u sklopu projekta nastavnici će prolaziti dodatne edukacije kako bi se upoznali i studentima prenijeli najnovija iskustva iz struke. Predavanja bi tako trebala postati zanimljivija i interaktivnija.
Projekt je prijavljen u lipnju ove godine, a realizacija će početi već u siječnju iduće godine.
Iz VUB-a su na naš upit odgovorili da su ciljevi projekta unaprijeđen program preddiplomskog stručnog studija Mehatronika uz razvijen standard zanimanja i standard kvalifikacije usklađen sa Smjernicama za izradu i vrednovanje standarda kvalifikacija te Smjernicama za usklađivanje studijskih programa sa standardima kvalifikacija. Usto, provedbom programa unaprijedit će se postupci za osiguravanje kvalitete u visokom obrazovanju na pet visokih učilišta koja izvode preddiplomski stručni studij Mehatronika usklađeni sa Standardima i smjernicama za osiguravanje kvalitete na Europskom prostoru visokog obrazovanja. I za kraj, unaprijedit će se nastavna djelatnost na pet visokih učilišta u Republici Hrvatskoj koja izvode preddiplomski stručni studij Mehatronika.