Piše : Vedran Cindrić

BJELOVAR – Aktivna gradska vijećnica Sabina Oltra Botinčan na sjednici Gradskog vijeća otvorila je zanimljivu temu o kojoj brojni roditelji studenata već duže vrijeme međusobno razgovaraju. Riječ je o mogućnosti prebacivanja osnivačkih prava bjelovarskog Veleučilišta na državu s čime bi veliki broj studenata mogao besplatno studirati.

– Smatram da naše Veleučilište u Bjelovaru ima sve predispozicije da postane državno i tako mnogo toga olakša svim studentima. Recimo, prije desetak dana Veleučilište u Krapini je potpisalo ugovor o prijenosu osnivačkih prava s čime je to Veleučilište postalo državno, a samim time u idućoj akademskoj godini čak 180 studenata će moći besplatno studirati, što u Bjelovaru nije slučaj – naglasila je Oltra Botinčan i dodala da bi se tim činom rasteretio i gradski proračun.

– Školarine za naše studente su pozamašne, stoga mislim da trebamo dobro razmisliti o ovom prijedlogu, ponajviše zbog naših studenata i njihovih roditelja – istaknula je Oltra Botinčan.

Veleučilištu više od 2 milijuna kuna

Gradonačelnika Daria Hrebaka ovaj je prijedlog dosta uzrujao. Potvrdio je da Grad financira Veleučilište s 2,2 milijuna kuna te da je ponosan na bjelovarsko Veleučilište jer je jedan uzoran model kako se upravlja obrazovnom institucijom.

-Ne znam što mi želimo. Da u ovoj državi sve bude besplatno ili želimo dovesti kvalitetu. A kvalitetu jedino može osigurati Grad kojem je sigurno više stalo do Veleučilišta nego što bi to bilo državi, stoga dok god sam ja gradonačelnik Veleučilište će biti pod Bjelovarom. Što se tiče školarina, one su jedne od jeftinijih u državi i ove godine će deset najboljih srednjoškolaca moći besplatno studirati – istaknuo je Hrebak.

Nejasno je zašto je gradonačelnik tako rezolutno odbio prijedlog vijećnice kojim bi gradska kasa ostala bogatija za pozamašan iznos, a studenti i njihovi roditelji ne bi trebali plaćati školarinu. Prenošenje osnivačkih prava na državu ne bi Veleučilište odvelo iz Bjelovara, ono bi i dalje ostalo u gradu i bilo bi bjelovarsko. Ne mora država uvijek biti maćeha lokalnoj zajednici, a građanima se čini da bi bilo pametno iskoristiti svaku mogućnost osobito kad se radi o financijama. S više od dva milijuna kuna viška mogle bi se financirati neke druge suštinske potrebe za koje Grad trenutačno nema novca.