Upisi na fakultete su iza naših dojučerašnjih srednjoškolaca. Tako je barem što se tiče ljetnog upisnog roka koji je ujedno brojim fakultetima najbolji pokazatelj koliko je njihova ustanova tražena među budućim studentima. Podaci koji dolaze iz Agencije za znanost i visoko obrazovanje pokazuju kako Veleučilište u Bjelovaru i ove godine odlično kotira kod studenta. Naime, već na prvom upisnom ruku popunjeno je točno 81,8 posto mjesta što je daleko iznad državnog prosjeka popunjenosti koji iznosi 66 posto. Na nacionalnoj razini bilo je ukupno 40 896 upisnih mjesta na preddiplomske studije u ljetnom upisnom roku. Broj učenika koji su ostvarili prvo na upis je 27 006 što znači da je na području čitave Hrvatske ostalo 13 890 slobodnih mjesta. U Bjelovaru je bilo slobodno 187 mjesta, a nakon ljetnog upisnog roka slobodno je ostalo njih 34.

Jesenski rok

– S obzirom na cijelu 2020. godinu te na prosjek popunjenih kvota u RH koji iznosi 66 posto dok je istovremeno VUB na 81.8 posto, moramo biti zadovoljni. Od visokih učilišta u našem bližem okruženju imamo najveću upisnost u ljetnom ispitnom roku. U odnosu na prošlu godinu, nema značajne razlike u zanimanju učenika za naše smjerove. Možemo reći da je interes za studij sestrinstva uvijek vrlo visok – naglasila je dekanica Veleučilišta u Bjelovaru Zrinka Puharić čije riječi potvrđuju i brojke. Tako se za jedno mjesto na redovnom studiju Sestrinstva natjecalo čak petero budućih studenata i već su na ljetnom upisnom roku popunjena sva mjesta, dok je na izvanrednom studiju ovog smjera ostalo tek jedno slobodno mjesto. Kada je riječ o Mehatronici, popunjeno je točno pola mjesta što znači da ovaj smjer na jesenskom upisom roku može upisati još 15-ero budućih studenata. Od ukupno 45 mjesta na redovnom studiju Računarstva popunjena su 32, a na izvanrednom je mjesta ostalo za još petero studenata.

-Veleučilište je raspisalo natječaj za jesenski upisni rok kada će učenici moći aplicirati za slobodna mjesta na sva tri studijska programa – zaključila je dekanica Puharić.

Online nastava

Podsjetimo, Veleučilište u Bjelovaru iz godine u godine ode ukorak sa svim trendovima, a ove akademske godine bjelovarski studenti pohađali su online nastavu, imali online ispite, kao i online obrane diplomskih radova, a u konačnici i online promociju. I upravo je na lipanjskoj promociji dekanica Puharić istaknula kako je ponosna što promatrajući promovente na kraju trogodišnjeg obrazovnog ciklusa prepoznaje napredak i razvoj koji su postignuti od trenutka upisa na fakultet do njegovog zavšetka. Za očekivati je kako ponos neće izostati ni za tri godine kada na red dođe promocija studenata koji su ovog ljeta upisali Veleučilište u Bjelovaru.