Danas (ponedjeljak) nakon višetjedne stanke broji saloni za uljepšavanje, kao i frizerski saloni u svim krajevima Hrvatske svojim će klijetima ponovno otvoriti vrata. Dio je to druge faze popuštanja mjera kojima bi se život trebao približiti načinu života kakav smo do jučer poznavali. Ipak, novo otvaranje ne znači povratak na staro, već će se i saloni, ali i njihovi klijenti morati pridržavati epidemioloških mjera kako bi se mogućnost širenja zaraze svela na što manju razinu.

Naravno, nove mjere znače i nove troškove, a mi smo s vlasnicima tri različita salona provjerili, znači li to i povećanje cijena njihovih usluga. Karolina Belančić, vlasnica bjelovarskog salona za njegu tijela “Karla” koji su svojoj ponudi nude usluge pedikure, manikure, masaže, depilacije te njege lica, ističe kako barem za sada poskupljenja neće biti.

Nove mjere

-Odlučili smo da trenutno cijene definitivno nećemo mijenjati. S obzirom na novonastalu situaciju, vjerujem da dobrom dijelu građana financijski nije lako. Svi smo se našli u istoj ili sličnoj situaciji pa smatram da trebamo biti solidarni jedni s drugima. Kroz nekoliko mjeseci ćemo vidjeti kako će se čitava situacija razvijati i, u konačnici, donositi nove odluke – ističe Belančić otkrivajući nove mjere koje će dočekati njezine klijente već danas. Tako će se na samom ulazu naći spužva s dezinfekcijskim sredstvom. Na ulazu će klijenti dobivati i jednokratne navlake za cipele, dezinficirati će se ruke. Klijentice koje dođu na manikuru od naše sugovornice dijelit će i pregrada od pleksiglasa. Nezaobilazne su i maske i rukavice koje su u ovom salonu za uljepšavanje bile standardna oprema i ranije, no novost će biti viziri. Iza svakog klijenta će biti 10 do 15 minuta praznog hoda za dezinfekciju salona. Što se tiče steriliziranja alata, to smo oduvijek radili. Također, klijenti moraju biti zdravi, a poželjno je da ponesu svoje maske – pojašnjava naša sugovornica dodajući kako su žene odmah po najavi otvaranja salona, počele rezervirati svoje termine tako da posla u ovom salonu neće nedostajati.

-Žene su jedva dočekale da otvorimo, a najviše se traži pedikura. Neka pitanja trenutno još uvijek stoje otvorena, no mi ćemo se, naravno, prilagoditi svim potrebnim mjerama kako bi sačuvali zdravlje naših klijenata i nas samih – zaključuje Belančić.

Dezinfekcija na kvadrat

Slična je situacija i u bjelovarskom Beauty studiju Glow čija vlasnica Ana Nekić svojim klijenticama nudi usluge ugradnje trepavica, geliranja noktiju te šminkanje. Kako nam otkriva, sredinom proteklog tjedna još se uvijek čekalo na točne sanitarne mjere koje će morati biti poštovane, no ono što se zna, pojašnjava, svakako je dezinfekcija ruku, preporučeno je nošenje maske, često prozračivanje prostora, obavezne pauze između klijentica..

-Ja i inače steriliziram sav alat koji koristim, sve dezinficiram, nosim masku i rukavice tako da tu u principu neće doći ni do kakvih promjena. Također, prema preporukama, žene moraju dolaziti jedna po jedna, ali ja sam sama i inače radim jedan na jedan, a tako će biti i dalje – naglašava Nekić dodajući kako do korekcije cijena njezinih usluga također neće doći.

-Moje usluge neće poskupjeti. Sve ostaje isto, ali stalne klijentice će dobivati ugradnju trepavica i noktiju po cijeni nadopune umjesto po punoj cijeni ugradnje. Najvažnije je da krećemo. To je ono čemu se veselim i sama, a vidim da se vesele i moje klijentice. Očekujem da će biti posla biti dosta jer već imam zaista dosta narudžbi posebice mojih stalnih klijentica koje u moj studio dolaze već godinama – zaključuje Nekić.

Većina usluga neće poskupjeti ni u bjelovarskom frizerskom salonu “K&D studio” Kristine Krišto.

-Za sada sve cijene mojih usluga ostaju iste osim muškog šišanja koje je do sada stajalo 30 kuna, no s obzirom ćemo sada svim klijentima morati prati kosu, ali i morati koristiti različite jednokratne materijale, ta će cijena ipak morati biti malo korigirana. Riječ je o jednokratnim ručnicima, jednokratnim ogrtačima, maskama, rukavicama, a bitno više nego ranije će se koristiti i dezinfekcijska sredstva. Naravno, i do sada sam sav pribor dezinficirala, no sada ću nakon svakog klijenta, dezinficirati i recimo stolicu, rukohvate, pod i slično. Sve to zahtijevat će i više vremena pa će i vremenski razmaci između dva klijenta biti veći. Upravo zato sve svoje klijente molim za strpljenje – ističe Krišto dodajući kako je “listu čekanja” na svoje usluge počela graditi čim je objavljeno da će saloni početi raditi.

-Frizerski saloni su zatvoreni još od 19. ožujka. Naravno da je do sada ljudima dugo čekati. Imam klijentice koje su kosu bojale zadnji put u veljači, a sada je već svibanj. Vidim da su ljudi jedva čekali otvaranje salona, a moram priznati da se i ja, nakon ove neočekivane pauze, jedva čekam vratiti na posao. Za sada su popunjeni termini dva do tri tjedna unaprijed, no svi će doći na red. Bitno da smo svi zdravi – ističe Krišto.

FOTO – ilustracija